צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעקלפרוטקטיןתזונה בזמן התפרצויות המחלה
מערכת דין,
18 נובמבר 2018

תזונה בזמן התפרצויות המחלה

לאכול או לא לאכול? זאת השאלה שחולה בדלקת מעיים כרונית שואל את עצמו כל יום. ד"ר גוגל מרעיף עלינו מגילות של המלצות תזונה לסובלים ממחלות כמו קרוהן וקוליטיס, שלפעמים סותרות אחת את השנייה. האם ההמלצה שניתנה לחולה אחד מתאימה לחולה אחר ? ואיך אפשר לדעת כיצד גם להימנע מהתקפים וגם לאכול בצורה בריאה כדי לא להגיע לתת-תזונה? פנינו לרותם יהודה זהבי, דיאטנית קלינית כדי לשמוע את ההמלצות שלה בנושא

 

פעם טענו שמחלות מעיים דלקתיות נרגמות בגלל תזונה לקויה ומצבי לחץ ולכן יש לא מעט סברות ומיתוסים בנוגע לאפשרויות תזונתיות של חולים במחלות כאלה. היום ידוע כי מחלות כמו קרוהן וקוליטיס נגרמות עקב שיבוש במערכת החיסונית שמזהה כביכול גורם זר וגורמת לגוף לתקוף את עצמו. המחלה נוטה להתפרץ בגילאי 15 עד 30 ויש לה נטייה גנטית, כלומר אם מישהו מהמשפחה חולה, גם לבני משפחה אחרים יש סיכוי גבוה יותר לחלות.

מאחר ומדובר במחלה מאד רגישה וכואבת שקשורה למערכת העיכול, שאלות רבות עולות ככל שמדברים על התפריט המומלץ לאנשים שסובלים ממחלות המעי הדלקתיות – בדרך כלל מדובר ברשימות ארוכות מאד של מה ש"אסור לאכול" ורשימות קצרות מדי של מה שמותר.

"חשוב מאד להבין שבמחלות המעיים הדלקתיות אין המלצות גורפות מה לאכול ובעיקר ממה להימנע", מבהירה רותם יהודה, דיאטנית קלינית מוסמכת, בעלת תואר שני מאוניברסיטת ניו-יורק ומפתחת שיטת ה-'בינג' דיאט'. "ההסבר כאן מאד פשוט – כל מקרה לגופו. לכל אחד יש רגישות אחרת, כל גוף מגיב אחרת ולכן קשה מאד לבנות רשימה של 'מותר' ו-'אסור'. קיימות, כמובן, הנחיות כלליות, אך עדיין חשוב מאד לבצע תהליך של ניסוי וטעייה".

מאחר ומחלת מעיים דלקתית היא מחלה כרונית, ומרגע שהיא מתגלה היא עתידה ללוות אותנו כל החיים. ולכן חשוב לא להתרכז בלהיאבק בה, אלא ללמוד לנהל אותה בחוכמה ובהצלחה.

לשם כך יש להקל על הסימפטומים הלא נעימים המלווים אותה (כגון כאבי בטן חריפים, שלשולים ואפילו דימומים), להאריך כמה שיותר את תקופות הרמיסיה ולצמצם ככל הניתן את תקופות ההתלקחות שפוגעות באופן משמעותי באיכות החיים

לטענתה של יהודה, אף על פי שמחלות המעיים הדלקתיות שונות מאוד אחת מהשנייה, מבחינת הטיפול התזונתי אין הרבה הבדל ביניהן ולכן ההמלצה הראשונה שלה היא לנהל יומן אכילה. "אם נקפיד לרשום כל דבר שאנחנו אוכלים, לא רק שנוכל לעקוב אחר המאזן התזונתי ולראות האם חסרים לנו אבות המזון, ויטמינים ומינרלים כלשהם, אלא גם נוכל להבין איך אנחנו מרגישים לאחר צריכת מאכל כזה או אחר. או, במילים אחרות – נלמד בהדרגה מה גורם להתקף ומה עושה לנו טוב. בסופו של דבר תגלו שאצל כל אחד מדובר בסוגי מאכלים שונים. ברגע שננהל יומן אכילה מסודר, נוכל בהדרגה בשיטת האלימינציה לשלול מאכלים שלא טובים לנו, במקום לעשות להיפך ולהתחיל מרשימה מצומצמת".

 

האם קיימות בכל זאת קבוצות מזון שכדאי להיזהר מהן?

"חשוב מאד להפחית כמה שאפשר צריכת אלכוהול ושתייה מתוקה שיכולים להחריף את הסימפטומים ולגרות את מערכת העיכול", מפרטת יהודה. "לא כדאי להגזים עם אוכל חריף וצריכת קפאין (קפה, קולה, תה). אין בעיה, למשל, עם חליטות צמחים נטולות קפאין, אבל ההמלצה היא לשתות כמה שיותר מים. אגב, שימו לב, שחלק מעשבי תיבול יכולים לגרום להופעת הסימפטומים כשהם  נמצאים במאכלים 'הבטוחים' ולכן חשוב לנהל  יומן אכילה מפורט מאד".

 

אחת הבעיות "הכואבות" עבור חולי מחלות מעיים דלקתיות היא תופעת הגזים. איך אפשר להימנע?

"הגזים מרחיבים את המעיים, מגבירים את הגירוי וגורמים לכאבים. לכן מומלץ מאד להימנע משתיית משקאות מוגזים. ירקות ממשפחת המצליבים גם לא מומלצים וגורמים לתופעת הגזים מוגברת גם אצל אנשים בריאים ופי כמה וכמה אצל חולי קרוהן וקוליטיס".

 

מה עם ירקות ופירות טריים? יש לא מעט חולים שנמנעים מצריכה שלהם.

"ירקות ופירות הם מרכיב תפריט חשוב מאד ולכן לפני שמחליטים להימנע מהם לחלוטין, כדאי לנסות לצרוך אותם במגוון צורות. אם פירות וירקות טריים גורמים לבעיות, שווה לנסות לבשל, לאדות או לאפות אותם. ייתכן וזה יעזור. בכל מקרה, אני לא ממליצה על מניעה מוחלטת".

 

אז אולי לא כדאי לבחון את הגורל ופשוט להחליף את הפירות והירקות בתוספים תזונתיים?

"אני נגד מתן אוטומטי של תוספים. לפעמים לבן אדם אין חוסרים בגוף ולכן ההמלצה על התוסף היא מיותרת. אני ממליצה קודם כל לבצע בדיקות דם ולראות אם חסר משהו".

 

המלצה פופולרית נוספת לחולי קרוהן וקוליטיס - דיאטה דלת שומן. מה עמדתך בנושא?

"ההיגיון מאחורי ההמלצה הוא שעודפי שומן שלא נספגים במעי גורמים לשלשול, אבל קודם כל, זה מאד אינדיווידואלי מאדם לאדם. אגב, כדי להגביר את הספיגה ולהקל על העיכול, אני מאד ממליצה לאכול ארוחות קטנות מספר פעמים ביום. ככל שהארוחה קטנה יותר, כך פחות נעמיס על מערכת העיכול והספיגה תהיה טובה יותר. בסופו של דבר הארוחות הקטנות יהיו פשוט יעילות יותר".

 

אז בעצם, אם לסכם, בתקופת הרמיסיה, המטרה העיקרית שלנו היא מצד אחד למלא את החוסרים התזונתיים ומצד שני לא להעמיס על מערכת העיכול. מה קורה במידה ובכל זאת יש התקף?

"התפריט בזמן התקף יהיה הרבה יותר מצומצם, מאחר ובמקרים מסוימים מדובר בהתקפים שנמשכים מספר ימים ואפילו שבועות. במקרים קיצוניים החולים מגיעים לאשפוז וכדי להימנע ממצב של תת-תזונה, הם אפילו מקבלים מזון דרך הווריד. כאמור, זה קורה במקרים בהם נשקפת סכנה ממשית. הצוות הרפואי תמיד יעדיף שהחולה יאכל וישתמש במערכת העיכול שלו".

 

אחת הבעיות הגדולות היא כשהמחלה מתפרצת בילדות או בגיל ההתבגרות, כאשר הגוף עדיין נמצא בתהליך של גדילה והתפתחות. על מה את ממליצה במקרים כאלה?

"במקרה ומדובר במתבגרים או ילדים שסובלים ממחלת מעיים דלקתית, יורדים מאד במשקל במהלך ההתקפים ולכן בתקופות ההפוגה מאד חשוב לתת למה כמה שיותר אוכל עשיר בנוטריינטים, כדי לא לפגוע בתהליך הגדילה וההתפתחות. כמובן, יש להקפיד גם כאן על ארוחות קטנות וניהול יומן אכילה מוקפד".

 

אז בעצם ההמלצה הגורפת היא שאין המלצה גורפת.

"בתור תזונאית אני ממליצה על אורח חיים מסוים בהתאמה אישית. הרבה פעמים אצל סובלים ממחלות כמו קרוהן וקוליטיס יש גם מרכיב פסיכולוגי שקשור להימנעות מאוכל, מחשש להתקף וחשוב לקחת זאת בחשבון כשבונים תכנית טיפול אינטגרטיבית".

לסיכום, באמצעות התאמה אישית של התפריט יכולים חולים במחלות מעיים דלקתיות לשמור על תזונה מאוזנת וגם להימנע ככל הניתן מעומסים אשר תורמים להתפרצויות של המחלה.

 

סובלים ממחלת מעי דלקתית? ניטור קבוע באמצעות קלפרוטקטין יכול לתרום לשיפור באיכות החיים.

למידע נוסף על שירות CalproSmart, הכולל בדיקת קלפרוטקטין שניתן לבצע בקלות מהבית בשילוב עם יישומון השולח את תוצאות הבדיקה לפענוח, לחצו כאן >>

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: