צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
מערכת דין,
06 אוגוסט 2020

שברים בצלעות

שבר או סדק באחת מצלעות החזה הינה פציעה נפוצה למדי. פציעה זו נגרמת לרוב כתוצאה מטראומה לחזה כגון נפילה מגובה, תאונת דרכים או כתוצאה מספורט.
ברוב המקרים מדובר בסדקים בלבד, שאמנם כואבים אך אינם מהווים סיכון כמו צלע שנשברת לכמה חלקים העלולים לפגוע בכלי הדם או בריאות.
בכתבה זו נסקור את תסמיני השבר ואת דרכי הטיפול.

 

כיצד תדעו שמדובר בסדק או שבר בצלעות?

במידה ואתם סובלים מכאבים בצלעות או מכאב בבית החזה שמחריף כאשר אתם לוקחים נשימה עמוקה, לוחצים על האזור הכאוב או מסובבים את פלג גופכם העליון כנראה שמדובר בשבר או בסדק בצלעות.
מומלץ לפנות לקבלת טיפול רפואי בכל מקרה אך גשו לרופא בדחיפות במידה והנכם מתקשים לנשום או סובלים מכאבים עזים בעת הנשימה, או במידה ומופיעים תסמינים של התקף לב כגון לחץ במרכז החזה או כאבים המתפרשים גם לכיוון הכתף והזרוע.

 

מה גורם לשברים בצלעות?

שברים בצלעות נגרמים לרוב כתוצאה מפגיעה ישירה בבית החזה, בין אם כתוצאה מתאונת דרכים, נפילה מגובה, ספורט או קטטה. סדקים בצלעות עלולים אף להיגרם כתוצאה מעומס מתמשך כגון חתירה או משיעול כרוני.
ישנם מספר גורמים העלולים להעמיד אתכם בסיכון מוגבר לשברים בצלעות:

  • אוסטאופורוסיס – במסגרת מחלה זו צפיפות העצם שלכם יורדת וכך עצמותיכם נחלשות ונמצאות בסיכון מוגבר להיסדק.
  • ספורט הכולל מגע – השתתפות בסוגי ספורט הכוללים מגע רב בין השחקנים, כגון כדורגל, ראגבי והוקי מעמידה אתכם בסיכון מוגבר לשברים ולסדקים בצלעות.
  • סרטן – מחלת הסרטן עלולה להחליש את עצמותיכם ולהעמיד אתכם בסיכון מוגבר לשברים בצלעות.

 

מהם הסיבוכים של שבר בצלעות?

כאמור, שברים בצלעות עלולים לפגוע בכלי הדם ובאיברים הפנימיים שלכם. הסיכון לכך גובר ככל שמספר הצלעות השבורות עולה ומורכבות השבר גדלה.
הסיבוכים האפשריים משתנים כתלות בצלע שנשברה, אך הם עלולים לכלול:

  • פגיעה באבי העורקים – קצה חד של צלע שבורה עלול לפגוע באבי העורקים שלכם או בכלי דם מרכזי אחר, בעיקר כאשר מדובר באחת משלוש הצלעות העליונות.
  • פגיעה בריאות – קצה חד של צלע שבורה עלול אף לנקב את אחת מהריאות שלכם, נקב שכזה עלול להוביל לקריסה של הריאה עקב השינוי בהפרשי הלחצים.
  • פגיעה בטחול, בכבד או בכליות – שתי הצלעות התחתונות פחות נוטות להישבר שכן הן אינן מועגנות לעצם החזה (מפתח הלב – הסטרנום) בצידן הקדמי, ולכן גמישות יותר. אך במידה וצלעות אלו אכן נשברות הן עלולות לגרום לנזק רב לאיברים הפנימיים שלנו.

 

שמרו על עצמכם!

ישנם מספר צעדים שביכולתכם לנקוט על מנת לשמור על עצמכם:

  • הקפידו להשתמש בציוד מגן במידה ואתם משתתפים בספורט שעלול לסכן אתכם.
  • הימנעו מעבודה בגובה ללא ציוד והכשרה מתאימה.
  • מגנו את ביתכם כנגד נפילות בעזרת משטח מונע החלקה במקלחת למשל.
  • חזקו את עצמותיכם! צרכו כמות מספקת של סידן וויטמין D. הצריכה היומית המומלצת של סידן הינה כ-1,200 מ"ג ושל ויטמין D הינה כ-600 IU (יחידות בינלאומיות). אמנם לרובנו אין צורך בתוספי תזונה על מנת להגיע לכמות מספקת של ויטמין D בישראל, אך קיימות קבוצות באוכלוסייה שכן זקוקות לכך .

 

כיצד מאבחנים שברים בצלעות?

על מנת לאבחן שברים בצלעות, הרופא יבצע קודם כל בדיקה גופנית שמהלכה הוא ילחץ בעדינות על הצלעות וינסה לאתר את הבעיה. הרופא עשוי גם להאזין לנשימות שלכם ולצפות בתנועת בית החזה במהלך הנשימה. על מנת לאבחן את השבר באופן סופי, נדרשות לרוב בדיקות נוספות כגון בדיקת רנטגן, בדיקת CT, בדיקת MRI וסריקת עצמות.

ואיך מטפלים בשברים בצלעות?

בניגוד לשברים בזרוע למשל, הניתנים לקיבוע באמצעות גבס, לא ניתן לקבע שברים בצלעות ולכן הטיפול בהם הינו קשה יותר. אף על פי כן, רוב השברים מחלימים מעצמם תוך 2-3 חודשים. ניתן לזרז את הליך ההחלמה על ידי מנוחה ושימוש בקרח על מנת לקרר את האזור הכואב.


במידה והכאבים חזקים, ניתן להשתמש בכדורים נוגדי-כאב ואף בזריקות. מלבד הטיפול התרופתי, הרופא צפוי להמליץ לכם על שימוש בחגורת צלעות. חגורת הצלעות מפעילה לחץ על האזור הפגוע, מקבעת אותו ככל הניתן, מפחיתה את הכאב ושומרת על בית החזה מפציעות נוספות.

חגורת צלעות לנשים >>

חגורת צלעות לגברים >>

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: