צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
מערכת דין,
18 פברואר 2020

מהי לימפאדמה? המדריך המלא

לימפאדמה – Lymphoedema 


על פי הערכות, בין 2%-3% מאוכלוסיית העולם סובלים מלימפאדמה (בצקת לימפטית בעברית).
לימפאדמה הינה מצב כרוני שלא ניתן לרפא והמחייב טיפול מתמשך, אך בעזרת הקפדה על טיפול עצמי נכון ומעקב אצל פיזיותרפיסט ניתן לשמר אורח חיים תקין.
שימו לב, אין להתייחס לאמור כאל המלצה רפואית אלא ככתבה אינפורמטיבית בלבד, בכל מקרה יש להיוועץ ברופא.
מקור:


https://www.medi.de/en/health/diagnosis-treatment/lymphoedema

 

 

מהי לימפאדמה? - dynotc

מהי לימפאדמה?

המערכת הלימפטית בגופנו מחוברת למערכת הקרדיווסקולרית (מחזור הדם) וממלאת מספר תפקידים חשובים ביותר בגופנו, בעיקר כחלק מרכזי במערכת החיסון שלנו. ולכן, כל עוד אנו בריאים, אין סיבה ממשית לדאוג לה. אך בעיות רבות עלולות להתעורר כאשר המערכת הלימפטית איננה מתפקדת באורח תקין, כמו למשל במקרה של לימפאדמה.
אז מהי בעצם לימפאדמה אתם שואלים?
במצב תקין, נוזל הלימפה זורם מהרקמות בגופנו ומבלוטות הלימפה הפזורות לכל אורך הגוף דרך צינורות הלימפה (ניתן להתייחס אליהם כאל מערכת צינורות ממש כמו מערכת כלי הדם), ולבסוף נשפך אל הורידים ומתערבב עם הדם.
לימפאדמה מתרחשת כאשר נוזל הלימפה איננו מתנקז בצורה תקינה למחזור הדם ולבסוף ללב, אלא מצטבר ברקמות גופנו. ניתן להשוות זאת לפקק תנועה שבו מצטברות מכוניות רבות בכביש שסוגרים את רוב נתיביו. כתוצאה מהצטברות נוזל הלימפה ידינו ורגלינו עלולות להתנפח וליצור בצקת.
חשוב לציין שאמנם אין דרך לרפא לימפאדמה לגמרי, אך בעזרת טיפול נכון ושימוש באביזרים מתאימים ניתן לנהל אורח חיים נורמלי גם לצד המחלה.

 

מה בעצם נוזל הלימפה עושה?

ניתן להשוות את המערכת הלימפטית בגופנו למערכת פינוי אשפה. שכן נוזל הלימפה נושא ומעביר את הפסולת מהתאים בגופנו החוצה, פסולת כגון חלבונים שאין לנו עוד צורך בהם, תוצרי לוואי של חילוף החומרים, תוצרי לוואי של המערכת החיסונית שלנו ועוד. המערכת הלימפטית פרושה לכל אורך גופנו כמו רשת לצד מערכת כלי הדם.
בכל יום המערכת הלימפטית מעבירה כ-4 ליטרים של נוזל לימפה אל הוורידים!
מחלת הלימפאדמה קיימת ב-2 תצורות:
לימפאדמה ראשונית – הינה מחלה מולדת, לרוב תצורה זו נגרמת עקב בלוטות או צינורות לימפה שלא התפתחו כראוי במהלך ההתפתחות העוברית.
לימפאדמה שניונית – הינה מחלה שהתפתחה במהלך חיי המטופל ואינה מולדת. היא עלולה להיגרם כתוצאה מניתוחים, זיהומים או פציעות.


כיצד נזהה לימפאדמה?

ניתן לאבחן לימפאדמה על ידי שימוש ב"מבחן סטמר" (Stemmer's sign). בדיקה זו נחשבת ליחסית אמינה ומאוד פשוטה לביצוע – נסו למשוך קפל עור כלפי מעלה (למשל בגב כף היד). אם משימה זו מתבררת כקשה, או אף בלתי אפשרית, ניתן לפרש זאת כסימן ללימפאדמה. מלבד זאת, נפיחות בגב כף היד עלולה גם להתפרש כלימפאדמה.
קיימים מספר שלבים למחלת הלימפאדמה:


• שלב 0: צינורות הלימפה כבר פגומים, אך עדיין אין נפיחות נראית לעין.

 

שלב 1: נפיחות קלה מתפתחת במהלך היום, אך היא נעלמת לחלוטין או כמעט לחלוטין כאשר מרימים את היד או הרגל הנפוחה (בזכות כוח הכבידה). במידה ומפעילים מעט לחץ על החלק הנפוח, נוצר שקע קטן שאינו נעלם לאחר מספר דקות.

 

שלב 2: הנפיחות מחריפה, אפילו כאשר אין אנו פעילים. העור הופך לקשיח ולא ניתן עוד להוריד את הנפיחות על ידי הרמת החלק הנפוח למעלה. כמו כן, לא ניתן עוד ליצור שקעים בעור.

 

שלב 3: שלב זה מאופיין בנפיחות מוגברת ושינויים בעור הנראים לעין, כמו לדוגמה פצעונים ושלפוחיות קטנות המלאות בנוזל לימפה. מקרים קשים של נפיחות מוגברת מוגדרים כאלפנטיטיס.
מומלץ לגשת לרופא בשלב מוקדם ככל שניתן, על מנת שיוכל להמליץ לכם על דרך הטיפול המתאימה ועל מנת למנוע מהמחלה להחריף לשלבים המתקדמים יותר.


שימו לב! נשים אשר עברו כריתת שד בעקבות סרטן נמצאות בסיכון מוגבר לחלות בלימפדאמה (20%-30%). סרטן השד הינו הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים, כאשר בכל שנה מאובחנות כ-70,000 מטופלות חדשות ברחבי העולם. במהלך הניתוח להסרת השד, מוסרות גם לרוב בלוטות הלימפה שבאזור בית השחי, אשר נמנות בין בלוטות הלימפה המרכזיות ביותר בגוף.

 

מהם גורמי הסיכון בלימפאדמה - tynotc


מהם גורמי הסיכון?

חולי סרטן נאלצים לעבור הקרנות וניתוחים שונים, אשר במהלכם בלוטות הלימפה מוסרות או עלולות להיפגע. נזק שכזה משפיע על המערכת הלימפטית כולה ותורם להתפתחות הבצקת. גיל מבוגר מהווה גורם סיכון נוסף וכמו כן נשים נמצאות בסיכון מוגבר ביחס לגברים באופן כללי.
במקרים רבים, לימפאדמה עלולה אף להתפתח כתוצאה ממחלת וורידים קיימת, בשילוב עם מעט מדי פעילות גופנית.
קיימים גורמי סיכון רבים, אך חשוב לזכור שבעזרת טיפול מוקדם ונכון ניתן לנהל אורח חיים תקין גם לצד המחלה.


כיצד נוכל למנוע מלימפאדמה להתפתח?

האם הינכם סובלים מלימפאדמה? השתדלו לשים לב לפרטים הקטנים בחייכם על מנת לשמור את המחלה תחת שליטה ולמנוע ממנה להחריף. לדוגמה, לבשו בגדים נוחים אשר אינם לוחצים עליכם, טפלו בעור גופכם בעדינות והשתמשו רק בתכשירים שאינם חומציים (pH נייטרלי). יש לכם 2-3 ק"ג עודפים? נסו לרדת במשקל! נסו לשאול את הרופא או את הפיזיותרפיסט שלכם לגבי תרגילים המיועדים להורדת הגודש בגפיים. בבית, הישמרו מפציעות בעור או בציפורניים. הימנעו מלחץ ומטמפרטורות נמוכות במיוחד, שכן מצבי לחץ וקור גורמים לכלי הדם להתכווץ. עם זאת, מומלץ גם להימנע מפעולות העשויות להרחיב את כלי הדם, כגון ביקור בסאונה, שהייה ארוכה תחת השמש או אמבטיה חמה. בנוסף, חשוב ביותר להקפיד ולגרוב גרבי לחץ בעת ביצוע פעילות גופנית.
וכיצד נוכל לטפל בלימפאדמה?
לימפאדמה הינה מחלה כרונית אשר כרגע לפחות, לא ניתן לרפא באופן מלא. עם זאת, ניתן להגיע לתוצאות מעולות בעזרת טיפול נכון.
תחילה, יש להתמקד בטיפול בעור ובשמירה על היגיינה. נקו את האזורים הפגועים בעדינות וטפלו בהם.


שלב 1 – בשלב זה הרופא ינקז באופן ידני את נוזל הלימפה מהאזור הפגוע ומיד יחבוש את האזור בחבישת לחץ. מטרת שלב זה הינה להפחית את הגודש שהצטבר בגפיים וניתן לבצע ניקוז אפילו פעמיים ביום. חבישת הלחץ תעודד את נוזל הלימפה לזרום באופן תקין, ובלעדיה הנפיחות והבצקת יחזרו תוך מספר שעות מרגע הניקוז. על מנת לייעל את הטיפול, מומלץ לנוע כמה שיותר ולהפעיל את השרירים מיד לאחר כל ניקוז. שלב זה נמשך בין 3 ל-6 שבועות כתלות בהצלחת הטיפול. כאשר לא ניתן עוד להקטין את היקף האזור הפגוע על ידי ניקוז ניתן להמשיך לשלב השני – שלב התחזוקה.


שלב 2 – מטרת שלב זה הינה לשמר את התוצאות שהושגו בשלב הראשון של הטיפול. במהלך השלב השני יש לבצע ניקוז לפחות פעם בשבוע במהלך חודשי החורף ולפחות פעמיים בשבוע במהלך חודשי הקיץ. גם בשלב זה חשוב לבצע שימוש בחבישות הלחץ הייעודיות ולהרבות בטיפול בעור ובביצוע פעילות גופנית.


כיצד הניקוז מבוצע?

ניקוז לימפה ידני הינו בעצם סוג מיוחד של עיסוי הנועד להגביר את זרימת נוזל הלימפה בגופנו. הוא איננו מבוצע רק באזור הפגוע אלא בכל הגוף.
העיסוי מתחיל מאיזור הצוואר והחזה, במקום שבו נוזל הלימפה מתנקז לוורידים. לאחר עיסוי צינורות הלימפה המרכזיים ושחרורם, זרימת נוזל הלימפה משתפרת בכל רחבי הגוף. 


באילו חבישות לחץ יש להשתמש במהלך הטיפול? 

אנו ממליצים על חבישות לחץ באריגה שטוחה, שכן חבישות אלה מפעילות את הלחץ הרצוי על האזור הפגוע בשלב התחזוקה מבלי לחדור לקפלי העור ולעצור את זרימת הדם. חבישות הלחץ זמינות במגוון רחב של מידות ואף ניתנות להתאמה אישית.   
אנא הקפידו לחבוש את חבישות הלחץ באופן קבוע על מנת לשמר את התוצאות שהשגתם ולמנוע את התפשטות הבצקת. ניתן לשלב גם טיפול תרופתי על פי החלטת הרופא.

חברת דין דיאגנוסטיקה מציעה מגוון חבישות לחץ ופתרונות מהחברות המובילות בעולם בתחום הלימפולוגיה, האורתופדיה והפיזיותרפיה, לעזרה ולייעוץ מקצועי אנא פנו אלינו.

במייל: lympho-orders@dyn.co.il
בטלפון: 04-6175419

בברכת החלמה מהירה,
צוות דין דיאגנוסטיקה

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: