צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעאורתופדיה - מידע ומאמריםכל מה שצריך לדעת על החלפת ברך
מערכת דין,
05 אוגוסט 2020

כל מה שצריך לדעת על החלפת ברך

כאשר דלקת המפרקים התקדמה מעבר לנקודה בה אי אפשר כבר לטפל בדלקת בדרכים אחרות, או כאשר המפרק מעוות ומגביל את המטופל, יש לשקול ניתוח להחלפת מפרק הברך שאמנם עשוי להיות לא נעים, אך לפעמים אין ברירה אחרת.


ניתוחים להחלפת מפרק הברך מתבצעים כבר למעלה מ-50 שנה. עם התקדמות הרפואה ובזכות הניסיון שנצבר בתחום, ניתוח להחלפת ברך נחשב כיום לאחד מהטיפולים המוצלחים ביותר לדלקת מפרקים בברך. על פי הערכות, בשנת 2030 יתבצעו כ-450,000 ניתוחים כאלה מדי שנה בארצות הברית בלבד.
בכתבה זו נסקור את ההליך הכירורגי, את הסיבות לביצועו ואת תהליך ההחלמה לאחר ניתוח החלפת מפרק ברך.

 

למי מיועד ניתוח החלפת ברך?

כאמור, ניתוח להחלפת מפרק הברך (או החלפת ברך) מתבצע בעיקר כטיפול לדלקת מפרקים (Arthritis). במסגרת מחלה זו מתפתחת דלקת, נפיחות ושחיקה של המפרק כתוצאה מנזק הנגרם לסחוס שמפריד בין העצמות. בסופו של דבר, הסובלים מדלקת מפרקים לא מסוגלים לבצע פעילויות יומיומיות כגון עלייה במדרגות ללא כאבים.


כתוצאה משחיקת הסחוס שחוצץ בין העצמות ושומר עליהן מתפתח גם לעיתים עיוות בעצם.
דלקת מפרקים מתפתחת כתוצאה מהשחיקה הטבעית של מפרקי הברך שלנו עם התקדמות הגיל, אך לא תמיד זו הסיבה היחידה. גורמים תורשתיים, בעיות בגדילה ובהתפתחות המפרק, חילוף חומרים והזנה לא תקינה של הסחוס, פציעות ועודף משקל תורמים אף הם להתפתחות המחלה.


מלבד מטופלים הסובלים מדלקת מפרקים, ניתוח להחלפת מפרק הברך מתבצע לסובלים מעיוותים בברכיים ומשחיקת העצם. התסמינים עלולים לכלול כאבים, "קליקים" או קולות פצפוץ העולים ממפרק הברך, קשיחות של המפרק, צליעה, חולשת שרירים, נפיחות או תנועתיות מוגבלת.


רופאי משפחה ואורתופדים המאבחנים מטופל כסובל מדלקת מפרקים ינסו תחילה לשפר את מצבו בעזרת טיפול תרופתי, שינוי תזונתי, סדים אורתופדיים ותרגילי פיזיותרפיה. במידה וטיפול ראשוני זה אינו מצליח ייתכן כי הרופא ימליץ על ניתוח להחלפת מפרק הברך.

 

מה בעצם מחליפים?

ניתוח להחלפת מפרק הברך נועד להחליף את משטחי החיבור ואת הסחוס הפגום וגם חלק מהעצמות והרצועות במידה והם ניזוקו. התותב (הברך החליפית) מגיע בצורות שונות ומותאם לצרכיו היחודיים של המטופל. ניתן לסווג את התותב למספר סוגים:

  • תותב חד צדדי
  • תותב לשמירה על הרצועה הצולבת האחורית
  • תותב להחלפת הרצועה הצולבת האחורית
  • תותב מסתובב
  • תותב מייצב
  • תותב צירי

התותבים השונים מיוצרים מסגסוגת של קובאלט וכרום, טיטאניום או פוליאתילן (פלסטיק). ניתן להצמיד אותם לעצם בעזרת טיח אקרילי או בעזרת לחץ (שיטה זו מאפשרת לעצם לצמוח לתוך התותב). בחירת עיצוב התותב, החומר שממנו הוא יורכב ושיטת ההצמדה תלויים בצרכי המטופל ונתונים לשיקול דעתו של הרופא המנתח.


במהלך הניתוח, מסירים חלק מהעצם ומרכיבים במקומו מתכת ופלסטיק על מנת ליצור את המפרק מחדש ולפצות על אובדן העצם והרצועות.

 

מהם היתרונות והחסרונות שבניתוח זה?

נתחיל מהחדשות הטובות, לאחר הניתוח ותקופת ההחלמה המטופל יוכל לחזור ולנהל אורח חיים תקין, לרוב ללא הכאבים והתנועתיות המוגבלת שאפיינו אותו קודם לכן. חשוב לציין כי בחלק מהמקרים ייתכנו כאבים גם לאחר הניתוח, כתלות בבריאות המטופל ובמצבו.


ניתוח להחלפת מפרק הברך נחשב לבטוח יחסית, אך כמו בכל ניתוח קיימים מספר סיכונים הכוללים:

  • זיהום של התותב
  • נזק עצבי או נזק לכלי הדם
  • שחיקה של התותב לאורך זמן
  • קשיחות במפרק
  • סיבוכים בריאות, בלב, במערכת העיכול או במערכת העצבים
  • כאבים לאחר ניתוח החלפת ברך
  • קרישי דם העלולים לגרום לנמק
  • במקרים נדירים אף מוות

ניתוח להחלפת מפרק הברך עובר בהצלחה ברובם המוחלט של המקרים, אך יש לשקול את הסיכונים לעומת התועלת לפני קבלת החלטה.

תקופת ההחלמה והשיקום לאחר ניתוח החלפת ברך

רובם העיקרי של המטופלים חווים שיפור ניכר במצב כשבועות ספורים לאחר הניתוח. הכאבים שחוו בכל יום נעלמים כאשר העצמות אינן מתחככות עוד זו בזו.
מטופלים שעברו ניתוח להחלפת מפרק הברך מסוגלים לעמוד ולהניע את הברך כבר למחרת הניתוח. זמן ההחלמה מהניתוח הוא כ-6 שבועות. לאחר זמן זה רוב המטופלים מסוגלים כבר ללכת כמעט ללא כל תמיכה, ולאחר שהשרירים מתאוששים ומתחזקים אף הם המטופלים מסוגלים להנות כמעט מכל פעילות יומיומית שאינה כוללת ריצה או קפיצה. בסך הכל תקופת ההחלמה צפויה להיארך בין 6 ל-12 חודשים, כתלות במצבו ובצרכיו של המטופל.

שיקום המטופל מתחיל מיד לאחר הניתוח ועשוי לכלול שימוש במכונה מיוחדת העוזרת למטופל להניע את רגלו בימים הראשונים. הצלחת הניתוח והשיקום תלויים במידה רבה בשיתוף הפעולה של המטופל שכן השיקום מצריך זמן רב, מאמץ וגישה חיובית.


מלבד תרגילי הפיזיותרפיה מומחים ממליצים להיעזר במקבעי ברך אורתופדיים במהלך תהליך ההחלמה. מקבעים אלו מצוידים בציר טלסקופי המאפשר להגביל את תנועת ציר הברך לטווח מעלות מתכוונן על פי הוראות הרופא ולזרז את תהליך ההחלמה. מלבד הגבלת התנועה מקבע ברך מגן על הברך ממכות ומפציעות נוספות, הינו קל משקל ומספק תחושת ביטחון למטופל.

ההגעה הביתה

לפני עזיבת בית החולים, פיזיותרפיסט צפוי להדריך אתכם כיצד לנהוג במהלך השהייה בבית. עם זאת, נפרט כאן מספר כללים בסיסיים – הקפידו שלא לכרוע ברך, לקפוץ או להעמיס על הברך בכל אופן שהוא. אל תציבו כרית מתחת לברך כדי להגביה אותה בזמן שאתם שוכבים וכאשר אתם יושבים וודאו שהנכם עושים זאת בצורה ישרה (חשוב שכל פלג הגוף העליון יהיה גבוה יותר מהברכיים). אל תשלבו את רגליכם בעת הישיבה והשתמשו בהגבהה למושב האסלה (שכן רוב מושבי האסלות נמוכים יותר מקו הברכיים).

לאחר השחרור הביתה, זה טבעי לחלוטין לחוש במידה מסוימת של חרדה ובתחושה שהשתחררתם מוקדם מדי. אך אל דאגה, הכל בסדר. יעברו כנראה כמספר שבועות לפני שתחזרו לביקורת אצל הרופא. תקופת זמן זו הינה קריטית ביותר לתהליך השיקום וההחלמה ולכן השתדלו למלא אחר כל ההוראות כנדרש. צרו קשר עם הרופא שלכם באופן מיידי במידה והכאבים מתגברים, מופיעה אדמומיות במקום הניתוח, מופיעות הפרשות, נפיחות, חום גבוה או ירידה ביכולת התנועה ביחס ליום השחרור מבית החולים.

נטלו את הכדורים שהרופא רשם לכם בזמן ולפי ההוראות, רצוי להשתמש בכדורים נגד הכאב מיד כשהכאב מופיע במקום לחכות שהוא יחריף. במידה וכדורים אלה גורמים לתחושת בחילה, הפחיתו את המינון או הפסיקו ליטול אותם לחלוטין וצרו קשר עם הרופא שלכם. זכרו, אין לנהוג תחת השפעת הכדורים נוגדי הכאבים. בנוסף, טפלו בצלקת שהניתוח הותיר על פי הוראות האחות, חטאו אותה והחליפו את התחבושת כנדרש. שימו לב לשינויים בפצע או להופעת הפרשות.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: