צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעאורתופדיה - מידע ומאמריםבקע מפשעתי - גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
מערכת דין,
28 יולי 2020

בקע מפשעתי - גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

מה זה בעצם בקע מפשעתי?

בקע מפשעתי מתרחש כאשר חלק מהמעיים או מהרקמה השומנית שבבטן פורץ החוצה דרך נקודה חלשה בשרירי הבטן. הבקע עלול לגרום לכאבים חדים, בעיקר כאשר אנו משתעלים, מתכופפים או מרימים משהו כבד.
בקע מפשעתי אינו בהכרח מסוכן אך הוא אינו מסתדר מעצמו, וללא טיפול ראוי עלול להסתבך ולהוביל למצבים מסכני חיים. במקרה והנכם סובלים מבקע מפשעתי פנו לרופא, הוא כנראה ימליץ לכם לגשת לניתוח.

מה גורם לבקע מפשעתי?

לפעמים בקע מפשעתי עלול להתפתח גם ללא כל סיבה הנראית לעין, אך ברוב המקרים הסיבות להיווצרות הבקע עשויות להיות לחץ תוך-בטני מוגבר, נקודה חלשה בקיר הבטן, מאמץ יתר, היריון או שיעול כרוני.
נקודה חלשה בקיר הבטן לרוב מתפתחת במהלך הלידה כאשר קרום הצפק (הפריטונאום) לא נסגר כראוי. בקע מפשעתי עלול גם להתפתח כתוצאה מהיחלשות ומניוון השרירים כתוצאה מהזדקנות, מאמץ יתר, ניתוח או שיעול כרוני אצל מעשנים.
בקרב גברים, "נקודת התורפה" מתפתחת לרוב באזור המפשעה בתעלה האינגוינלית (Inguinal canal), תעלה זו מעבירה את צינור הזרע מהאשכים לכיוון הערמונית. אצל נשים לעומת זאת, התעלה האינגוינלית מכילה רצועות הנועדו לשמור על הרחם במקום, ובקע מפשעתי עלול להתפתח שם כאשר רקמת חיבור מהרחם חודרת לתעלה.

מהם גורמי הסיכון לבקע מפשעתי?

  • גברים נוטים לפתח בקע מפשעתי פי שמונה יותר מאשר נשים.
  • היחלשות השרירים בעת זקנה מגבירה את הסיכון לבקע מפשעתי.
  • אנשים בעלי עור בהיר נוטים לפתח בקע מפשעתי יותר מבעלי עור כהה.
  • היסטוריה משפחתית (בן משפחה הסובל מבקע מפשעתי).
  • שיעול כרוני (לרוב כתוצאה מעישון).
  • עצירות כרונית.
  • היריון.
  • פגים נמצאים אף הם בסיכון מוגבר.
  • מטופלים העברו ניתוח באזור המפשעה בעברם.


איך נזהה בקע מפשעתי (מהם התסמינים)?

בקע מפשעתי נראה ומרגיש כמעין "גוש" באזור המפשעה. ה"גוש" ייראה יותר לעין כאשר האדם עומד ומשתעל. במצבים בהם אספקת הדם לאזור אינה סדירה, הבקע עלול לשנות את צבעו לאדום או סגול כהה. גם זו נורת אזהרה המסמנת כי יש צורך להגיע לבדיקת רופא.

 פנו לרופא בכל מקרה של "גוש" המופיע באזור המפשעה ובעיקר כאשר הוא גורם לכאבים ובולט יותר כאשר הנכם עומדים.


איך מטפלים בבקעים מפשעתיים?

כאמור, ברוב המקרים יידרש ניתוח על מנת להחזיר את הבקע למקומו ולחזק את קיר הבטן. במקרים פשוטים יותר בהם לא נדרש ניתוח בקע מפשעתי (ידוע גם בתור ניתוח קילה), ניתן לבצע שימוש בחגורת הרניה. חגורת הרניה תומכת בשרירי הבטן ומסייעת למנוע את התפרצות הבקע מבעד לקיר הבטן. חגורות אלו מותאמות במיוחד לבקע מפשעתי והינן עשויות מחומר אוורירי ונושם, מתכווננות לתמיכה באזור הנדרש ומומלצות לשימוש גם לאחר ניתוח.


במידה והנכם נמצאים בקבוצת סיכון לפתח בקע מפשעתי, ישנם מספר צעדי מניעה שמומלץ לנקוט. אומנם אין ביכולתכם לשנות פגם מולד בקיר הבטן, אך באפשרותכם להקטין את הלחץ התוך-בטני על ידי שמירה על משקל תקין (תזונה ופעילות גופנית), צריכת מאכלים בעלי סיבים תזונתיים כגון ירקות ופירות, הימנעות מנשיאת משאות כבדים והפסקת עישון על מנת למנוע התפתחות שיעול כרוני.

 

חגורת הרניה חד צדדית אלסטית - BORT

חגורת הרניה דו צדדית - BORT

חגורת הרניה חד צדדית - BORT - HerniaFix Spring

 

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: