צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
מערכת דין,
09 אוקטובר 2017

כל המידע על בדיקת צפיפות עצם

בשנות ה-90, כשהומצאה בדיקת צפיפות העצם, היא הוגדרה כפורצת דרך, משום שיש לה היכולת למדוד עד כמה העצמות בגוף חזקות, האם הן עוברות שינויים שעלולים לשנות את מבנה השלד ומה הסיכוי לחלות באוסטאופורוזיס. מדובר בבדיקה פשוטה שיכולה לשנות חיים – הנה כל המידע שצריך לדעת עליה.

 

הקריטריונים לאבחון מחלת האוסטאופורוזיס נקבעו בשנת 1994 על ידי ועדת מומחים של ארגון הבריאות העולמי (WHO), שהגדיר את המחלה בהתבסס על נתוני צפיפות מינרלים בעצם (BMD – bone mineral density). הנתונים קודדו לניקוד סטנדרטי שנקרא T-score ונמדד מול ערכים ממוצעים של נשים צעירות בריאות – כך ניתן לקבוע מי שייך לקבוצות סיכון, שאינו בסיכון וכדומה. כמו כן, מבוצעות בדיקות של היסטוריה רפואית ושברים אוסטאופורטיים בעבר.

הקריטריונים הללו משמשים עד היום בניטור המחלה והם מבוססים על בדיקת צפיפות עצם – ה-DEXA- Dual-energy X-ray absorptiometry – DXA.

פירושה המילולי של המילה אוסטאופורוזיס הוא עצם מחוררת – זהו תיאור של דלדול העצמות, מה שמוביל לחולשה ואפשרות מוגברת לשבירתן. הטכנולוגיה לבדיקה של צפיפות העצם מבוססת על מדידה של בליעת קרני רנטגן על ידי מינרל העצם. בצורה זו, מתאפשרת מדידה ברמת דיוק גבוהה של צפיפות העצם בשלד, לרבות עמוד שדרה ואגן, תוך חשיפה מינימלית לקרינה מייננת (פחות מצילום רנטגן רגיל).

ככל שהעצמות צפופות יותר מבחינת המסה מהן הן בנויות, הקרינה חלשה יותר מבחינת היכולת שלה לעבור דרך העצמות. כאשר ישנם שינויים בעוצמת הקרינה, מתבצע ניתוח של הנתונים על מנת לבסס מידע באשר לבריאות העצם ומצבו של המטופל.

מאחר והשברים הנפוצים של מחלת האוסטאופורוזיס הם בשורש כף היד (המשך של עצם האמה), בעמוד השדרה ובירך, צפיפות העצם נמדדת, בדרך כלל, בעצמות אזורים אלו בגוף.

המטרה העיקרית בבדיקת צפיפות עצם (DXA) היא לזהות מוקדם ככל האפשר האם קיימים תהליכים של הידלדלות העצם, לפני שמתרחש שבר אוסטאופורוטי. יחד עם זאת, במקרה בו קיים שבר הנגרם מלחץ נמוך על העצם (משום שהיא חלשה), כדאי לאמת את הסיבה לכך על מנת לקבוע המשך טיפול מתאים.

תוצאות בדיקת ה-BMD מושוות לצפיפות העצם של מבוגר בריא בגיל 30 – הגיל בו מגיעים לשיא צפיפות העצם - ומסומנות באות T. ציון של 0 פירושו שה-BMD הנמדד שווה לנורמה של בוגר צעיר בריא. ההבדלים בין תוצאות ה-BMD לבין הנורמה הבוגרת הצעירה נמדדים ביחידות הנקראות סטיות תקן (SD). ככל שסטיית התקן נמוכה יותר מ-0, משמע תוצאות ה-BMD נמוכות, כך גבוה יותר הסיכון לשברים.

 

ערכי צפיפות העצם

אם ערכי צפיפות העצם נמוכים מערך הביניים בסטיית תקן של 1 ועד 2.5 הנבדק ייחשב כסובל מאוסטאופניה. מדובר במצב שאינו מוגדר כמחלה ואצל אנשים מבוגרים רבים הוא נובע מירידה תלוית גיל בצפיפות העצם. אם צפיפות העצם של הנבדק נמוכה מ-2.5, מדובר בהידלדלות עצם כתוצאה ממחלת האוסטיאופורוזיס. תוצאות הבדיקות כוללות שלושה נתונים: BMC - התוכן המינרלי של העצם הנמדד בגרמים, BMD - צפיפות המינרל בעצם הנמדד בגרמים לסנטימטר מרובע, ודירוג T שנבדק, כאמור, ביחס למסת שיא של עצם בגיל בו מגיעים לשיא צפיפות העצם.

תוצאות בדיקת צפיפות העצם לגילוי אוסטאופורוזיס לדירוג מדד T, לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO) הן כדלקמן:

  1. תקין – צפיפות העצם היא בטווח של סטיית תקן 1  (SD1) כלומר 1+ או 1- מזה של צעיר בגיל שיא צפיפות העצם.
  2. צפיפות עצם נמוכה – טווח סטיית התקן בין 1 ל-2.5 SD מתחת לנורמה, כלומר 1(-)-2.5(-).
  3. אוסטאופורוזיס – צפיפות עצם היא 2.5 או פחות מזו של צעיר בגיל השיא, כלומר 2.5(-) ופחות.
  4. אוסטאופורוזיס חמור – טווח סטיית התקן נמוך מ-2.5 וקיימים שברים אוספאופורטיים.

 

סל הבריאות בישראל משלם על בדיקה ראשונה של צפיפות העצם ע"פ קריטריונים מוגדרים (מתוך אתר ויקירפואה):

  1. נשים וגברים מעל גיל 60.
  2. נשים לאחר הפסקת המחזור (שגילן מעל 50), בהתקיים אחד מהתנאים הבאים: שבר אוסטאופורוטי קיים או במשפחה מדרגה ראשונה, BMI נמוך מ-19.
  3. נשים וגברים הלוקים במחלה המעלה את הסיכון לאוסטיאופורוזיס, או הנוטלים תרופות סטרואידיות מעל לשלושה חודשים – עבורם תבוצע הבדיקה ללא קשר לגיל.

חשוב לציין כי יש לבדוק תחילה מול הרופא/ה המטפל/ת מה מומלץ לעשות בהתאם להיסטוריה הרפואית המשפחתית ושל המטופל/ת על מנת לקבוע האם יש צורך בבדיקה הספציפית..

 

במקרים בהם יש צורך בבדיקה חוזרת, סל הבריאות משלם עבור אחת לפי התנאים הבאים:

  • כאשר מדוברת במטופל/ת ללא טיפול – הבדיקה תתבצע אחת לחמש שנים.
  • כאשר מדובר בחולה מטופל/ת – הבדיקה תתבצע אחת לשנתיים.
  • לגבי חולים הסובלים מאוסטאופורוזיס משנית (כולל מGCS-‏Glucocorticoid-induced osteoporosis) – , תדירות הבדיקות תיקבע על ידי הרופא/ה המטפל/ת לפי הצורך..

 

בדיקת צפיפות עצם באמה  (Forearm)

בדיקת צפיפות העצם באמה (Forearm) מתבצעת אך ורק על פי התנאים הבאים:

  • במקרים בהם ישנו עודף של הורמון יותרת בלוטת התריס (PTH) או T4 – שני אלו מצבים המתאפיינים באיבוד מסת עצם קורטילית.
  • כשלא ניתן לבצע את הבדיקה בצורה מיטבית בעמוד השדרה או בירך.
  • כאשר נמצא הבדל גדול במדד T בין הירך לעמוד שדרה.

 

בהתאם לתוצאות הבדיקה, נקבע הטיפול המתאים. חשוב לדעת שניתן למנוע אוסטאופורוזיס, כמו גם להאט את התקדמות המחלה, בעזרת אורח חיים בריא, תרגילי התעמלות המפעילים לחץ על העצמות, כמו משקולות ואימוני כוח ואירובי שונים העוזרים להן להתחזק, ואף מסייעים לייצוב הגוף וחיזוק השרירים – עבור אלמנטים אלו קיימים גם מכשירי עזר, דוגמת חגורות הגב של Spinomed שפועלות על פי מנגנון הביופידבק המסייע לגב להתיישר למצב המיטבי. כשהגוף נמצא ביציבה לקויה, הרצועות של חגורת הגב יוצרות לחץ עדין שגורם לתגובת רפלקס את המטופל/ת המיישרת את הגב. במצב זה השרירים לומדים מהו המנח הנכון לגוף ובכך גם נמנעת עקמומיות של הגב שעלולה לייצר חולשה בשרירים ואי יציבות. השימוש בחגורת גב מסייע להפחית משמעותית את הכאב ומגדיל בצורה ניכרת את הניידות היומיומית – התייעצו עם הרופא שלכם.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
מוצרים רלוונטים
יש למלא את הפרטים הבאים: