צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעאוסטאופורוזיסאוסטאופורוזיס בקרב גברים
מערכת דין,
09 אוקטובר 2017

גילוי מוקדם של אוסטאופורוזיס בקרב גברים יכול להציל חיים

היא נחשבת למחלת נשים, אבל אוסטאופורוזיס, כשקיימת אצל גברים, מעלה פי 2 את הסיכון למוות בשנה הראשונה החלמה משבר בירך. לכן, חשוב לדעת מהם הגורמים למחלה אצל גברים, ממה כדאי להיזהר וכיצד ניתן למנוע כדי לחיות חיים ארוכים ובריאים.

 

אוסטאופורוזיס נחשבת למחלה של נשים משום שהן הסובלות העיקריות משברים כתוצאה מהמחלה – כך לפי ממצאים שונים במרוצת השנים המתבססים על נתונים רפואיים, דוגמת איבוד אסטרוגן בגיל המעבר, מספרים גבוהים של נשים הזקוקות לניתוחי החלפת ירך בעקבות נפילות ועוד.

אצל גברים, בשל שכיחות נמוכה של הימצאות המחלה, נדמה שיש פחות התייחסות לטיפול, אבל למעשה, למרות שהסיכון לשברים אוסטאופורוטיים אצל גברים נמוך יותר מאשר אצל נשים, קיים סיכון כפול למוות בקרב גברים המטופלים בשל שבר בירך.

הנתונים מראים כי 1-2 מיליון גברים בארה"ב סובלים מאוסטאופורוזיס ובין 8 ל-13 מיליון סובלים מצפיפות עצם נמוכה. בשנת 2005 נמצא כי 29% מתוך 2 מיליון שברים אוסטאופרוטיים שהתרחשו, היו של גברים, כש-20-25 אחוזים מהם - שברי ירך.

ההסתברות היא שאחד מתוך 4 גברים מעל לגיל 50 יסבול משבר אוסטאופורוטי. ההערכה היא כי הסיכון ללקות בשבר אוסטאופורוטי אצל גברים עומד על 27% - גבוה יותר מהסיכון לחלות בסרטן הערמונית, העומד על 11.3 אחוזים.

 

אבחון אוסטאופורוזיס אצל גברים

ה- The American College of Physicians) ACP) ממליץ על בדיקות לגילוי אוסטאופורוזיס אצל גברים לפני גיל 65 (צפיפות העצם אצל גברים יורדת, לרוב, אחרי גיל 70) ומעקב מוקדם יותר אצל גברים בעלי סיכון גבוה לחלות במחלה.

למעשה, כיום אבחון המחלה אינו מתרחש רק בשלב מתקדם, אלא מתבצעות בדיקות צפיפות עצם אצל נשים וגברים, במטרה לקבוע האם יש ירידה בצפיפות וסיכון לשברים – ובהתאם לתוצאות מותאם טיפול. ככל שהגילוי מוקדם יותר, כך ניתן למנוע התקדמות והופעה של המחלה בעזרת שינוי אורח החיים ומעקב רפואי.

 

אוסטאופורוזיס ראשוני ושניוני אצל גברים

אוסטאופורוזיס אצל גברים נחלק, בדרך כלל, לשני סוגים: ראשוני ושניוני. הראשוני מתקשר לאוסטאופורוזיס כתוצאה מעלייה בגיל ושכיח מגילאי 70, וכן לאוסטאופורוזיס אידיופתי (קשור למחלה ממקור לא ידוע) המוגדר כתוצאה משבר אחד או יותר וצפיפות עצם נמוכה לפני גילאים 65-70 – מספר מחקרים ותצפיות שנעשו בהקשר של המחלה הן אצל גברים והן אצל נשים הראו כי קיים מרכיב גנטי בהתפרצותה.

אוסטאופורוזיס שניוני מוגדר ככזה כאשר הסיבות לו אינן נובעות מעלייה מגיל. אחד הגורמים הוא מחלות כרוניות, העלולות להיות זרז להופעת המחלה, דוגמת: מחלת ריאות חסימתית כרונית, הפרעות במערכת העיכול הכוללות צליאק, מחלת מעי דלקתית ואחרות, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, הפרעות נוירו סקולריות (עצב-שריר), דלקת מפרקים שגרונית וטרשת נפוצה. סיבות אחרות כוללות שימוש מופרז באלכוהול, שימוש בתרופות סטרואידיות וחוסר בטסטוסטרון.

 

גורמי סיכון לאוסטאופורוזיס אצל גברים

בשנים האחרונות בוצעו מחקרים בניסיון לגלות גורמי סיכון מוקדמים העלולים לגרום לאוסטאופורוזיס אצל גברים, עוד בטרם בוצעו בדיקות לצפיפות עצם. ה-MrOS – מחקר אודות שברים אוסטאופורוטיים שעקב אחר 6,000 גברים, מצא כי היסטוריה רפואית של שבר אחרי גיל 50, עלייה בגיל, שימוש בנוגדי דיכאון מסוג מסוים, מצב רוח מדוכא, נפילות מרובות בגלל אי שיווי משקל ותפקוד נוירומוסקולארי (מחלות עצב-שריר) ירוד, מעלים את הסיכון לשברים אפילו ללא קשר לצפיפות עצם נמוכה. שלושה או יותר מהגורמים הקליניים המצוינים מעלים פי שש את הסיכון לשבר.

 

טיפול באוסטאופורוזיס אצל גברים

ככלל נראה כי בשנים האחרונות קיימת הבנה שמחלת האוסטאופורוזיס אינה נחלתן העיקרית של נשים ויש לבצע בדיקות מוקדמות גם אצל גברים ולאפשר טיפול מתאים על מנת למנוע או לעכב את התפתחות המחלה, באם קיימת.

טיפול תרופתי כולל, לרוב, נטילת סידן וויטמין D, וכן תרופות המעכבות ירידה בצפיפות מסת העצם. הטיפולים הלא תרופתיים כוללים שינוי באורח החיים לבריא יותר הכולל הימנעות מעישון וצריכת אלכוהול מופרזת, וכן חיזוק השרירים בעזרת תרגילי התנגדות ושיפור היציבה ובכך למנוע נפילות המובילות לשברים.

ניתן לבצע תרגילים בבית או לבקש תרגול מתאים מפיזיותרפיסטים במקרה של מחלה קיימת. כמו כן, קיימים אביזרי עזר שמטרתם ללמד את הגוף יציבות נכונה.

חגורת ה-Spinomed מיועדת לחיזוק השרירים וייצוב הגוף. היא מולבשת על הגב בעזרת רצועות שמטרתן, בעזרת מנגנון הביופידבק, להפעיל את השרירים ולגרום למטופלים להגיע למנח הנכון לגוף, ובכך לעודד את הזדקפות הגב וחגורת הכתפיים להתיישר וכתוצאה מכך להגדיל את נפח הריאות – מה שתורם לנשימה נכונה.

בכנס שנערך בשנת 2012 צוינה חגורת ה-Spinomed כאביזר היעיל ביותר לחיזוק השרירים, הקלה על כאבים ושיפור בזווית הגב (במקרים של קיפוזיס) וכן כיעילה לביצוע פעולות יומיומיות.

אוסטאופורוזיס בקרב גברים

מחקר שנעשה שנה לפני כן על חולים שסבלו מאוסטאופורוזיס בדרגות שונות, מצא שהשרירים התחזקו ב-72% תוך 6 חודשים כשהחולים השתמשו בחגורת ה-Spinomed ספינומד.

כמו כן, השרירים המחוזקים והיציבה הזקופה הפחיתו בצורה משמעותית, עד 47%, את הכאבים. בנוסף הפחית השימוש ב-Spinomed באופן משמעותי (עד 23%) את הנטייה לאי יציבות המובילה, לרוב, לנפילות ולשברים.

ההנחה היא שבשנת 2025 המספר הכללי המוערך של גברים ברחבי העולם שיסבלו משבר בירך ישתווה למספר הנשים שסבלו משבר זה בשנת 1990, לכן אם יש חשש כלשהו, יש להגיע לרופא המשפחה ולבקש לבצע את הבדיקות המתאימות.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
מוצרים רלוונטים
יש למלא את הפרטים הבאים: