צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעבריאות כף הרגלעשה ואל תעשה: הטיפול הנכון בכף רגל סוכרתית
מערכת דין,
27 יוני 2018

עשה ואל תעשה: הטיפול הנכון בכף רגל סוכרתית

שמירה על כפות הרגליים אצל סוכרתיים היא בעלת השפעה רבה על חייהם של החולים, עד כדי כך שהיא יכולה להציל אותם ממוות. הנה רשימה של עשו ואל תעשו בכל הקשור לטיפוח וטיפול בכף רגל סוכרתית

אחד הסיבוכים העיקריים של מחלת הסוכרת הוא הרגל הסוכרתית - עד כדי כך שהיא עלולה להעמיד את חייו של הסוכרתי בסכנת חיים. הבנה וראייה קדימה של המצב מצד החולה, הצוות המטפל וכן טיפול המשלב כמה דיסציפלינות יכולים לאפשר לחולה המשך אורח חיים רגיל.

בצד הטיפול הרפואי, סוכרתיים צריכים לנטר את מצבם באמצעים שונים, בין אם בעזרת בדיקות יומיומית של רמות סוכר בדם ועד לבחינה מדוקדקת של לכפות הרגליים שלהם מדי יום. שמירה על רמות תקינות של גלוקוז בדם תסייע למניעת נזק עצבי העלול לגרום לאיבוד תחושה ברגליים ולפיכך כל פציעה, קטנה ככל שתהיה, יכולה להתפתח לכיבים ואף נמק שעלול להביא לכריתת גפה. גם במקרים בהם קיים נזק לעצבים, שמירה על רמות הגלוקוז ועל כפות הרגליים יכולה למנוע הידרדרות של המצב.

הנה עוד כמה טיפים של עשה-אל תעשה שיסייעו לכם לשמור על כפות הרגליים שלכם:

 

טיפוח כף רגל סוכרתית

מומלץ: לשטוף את הרגליים כל יום במים פושרים ולהשתמש בסבון עדין. בדקו את טמפ' המים כדי לוודא שהיא איננה גבוהה, בסביבות כ-30 מעלות צלזיוס – אפשר לבדוק בעזרת המרפק, כמו שעושים באמבטיות לתינוקות. לאחר הרחצה יש לייבש את כפות הרגליים בעדיפות בעזרת מגבת רכה ולוודא שהעור יבש, לרבות בין האצבעות – שם גובר הסיכוי ללחות המאפשרת התפתחות בקטריות.

לא מומלץ: לשטוף את הרגליים במים חמים, זה עלול לגרום לגירוי בעור, גרד, אדמומיות וכוויות – כל אלו יכולים לגרום לפצעים בכפות הרגליים. כמו כן, לא מומלץ להשתמש במגבות העשויות בד גס משום שזה עלול לגרום לשריטות בעור – אפילו השריטות הקלות ביותר עלולות להתפתח לזיהום.

 

טיפול ברגל סוכרתית - dynotc

 

מומלץ: להשתמש בקרמים המסייעים לשמור על שלמות עור כפות הרגליים, דוגמת Allpresan קרם קצף לכף רגל סוכרתית שהוא תכשיר רפואי מניעתי לטיפול בעור יבש שהותאם במיוחד עבור סוכרתיים ומתאים לשימוש בכפות הרגליים ואף בין האצבעות – אזור שנוטה להיות בעייתי משום שאם אינו מיובש כראוי, הלחות עלולה לסייע בהתפתחות חיידקים במקום ופגיעה בכף הרגל. האלפרסן מחזק את חסינות עור כף הרגל ומאפשר טיפול בסדקים המתפתחים בעור.

לא מומלץ: לרחוץ את הרגליים ולגרוב מיד לאחר מכן גרביים – יש לדאוג לכף שכפות הרגליים יבשות לחלוטין, כולל בין האצבעות.

 

מומלץ: לשאול את הרופא שלכם באשר לטיפול בציפורניים של בהונות הרגליים. טיפול נכון ימנע פגיעה בעור סביב הציפורניים וכן ציפורניים חודרניות שעלולות ליצור זיהומים קשים. יש להשתמש במוצרי עזר לקיצוץ הציפורניים בעדינות, או לפנות לאיש מקצוע בתחום שיודע כיצד לתת שירות לסוכרתיים, פדיקור רפואי מקצועי יכול לתת מענה במקרה כזה. אגב, בכל מקרה של שינוי כלשהו, המינימאלי ביותר, מומלץ לגשת לרופא ולהיעזר בו לטיפול המתאים.

לא מומלץ: אין להשתמש במוצרי עזר חדים או גסים לקיצוץ ציפורניים, אלו עלולים ליצור פגיעה בעור. במקרים של פגיעה כלשהי, אל תנסו לטפל בה בעצמכם, גשו לרופא.

 

מומלץ: להניע את הגוף ולשמור על זרימת דם מיטבית – נסו לבצע פעילות גופנית במשך 30 דקות ביום, כדאי להתייעץ עם הרופא איזו פעילות מתאימה לכם.

לא מומלץ: נסו שלא להישאר בתנוחה אחת – כמו ישיבה – לאורך זמן משום שזה פוגע בזרימת הדם ומשפיע על כפות הרגליים שלכם.

 

נעליים וגרביים לכף רגל סוכרתית

מומלץ: לנעול תמיד נעליים כשאתם הולכים – אפילו אם אתם בבית. הרגליים שלכם צריכות להיות מוגנות כל הזמן.

לא מומלץ: אל תלכו יחפים או בגרביים בלבד, לא בחוץ ולא בתוך הבית. אתם עלולים להיפצע ולא לשים לב לכך.

 

מומלץ: שימו לב שהנעליים שלכם מתאימות לכם ולכף הרגל יש מספיק מקום לנוע בחופשיות והנעל לא משפשפת או לוחצת. מומלץ לרכוש נעליים בסוף יום, אז הרגליים מגיעות לגודלן המקסימאלי לאחר ש"עבדו" רוב היום בהליכה. כך תוכלו לוודא שיש מקום לכפות הרגליים. כדאי שיהיו ברשותכם לפחות שני זוגות נעליים שתוכלו להחליף ביניהם. אם רכשתם זוג נעליים חדשות, התרגלו אליהן לאט, נסו לנעול אותן למשך כשעה בתחילה, כדי להתרגל אליהן.

לא מומלץ: אל תקנו נעליים שלוחצות או משפשפות ואל תתפתו לרכוש נעליים ש"עוד יתרחבו עליכם" – הרגליים שלכם רגישות לכל מגע ושינוי וגם השפשוף הקטן ביותר יכול להתפתח לזיהום.

 

מומלץ: בחרו בנעליים העשויות מבד נושם וגמיש וחפשו כאלו בעלות סוליה מרופדת על מנת שזו תספוג את הלחץ שיוצר הגוף על כף הרגל בעת ההליכה – אפשר לומר, מעין בולמי זעזועים. מומלץ לרכוש נעליים שמחזיקות את כף הרגל היטב. ם יש צורך, בקשו מהרופא המלצה לנעליים מיוחדות המתאימות לסוכרתיים.

לא מומלץ: השתדלו שלא לנעול סנדלים, עקבים גבוהים, כפכפים ונעליים עם פתח באזור הבהונות – כל אלו עלולים לגרום לפגיעות ברגל, אפילו שריטה קלה באגודל, ולהתפתח למקור זיהום.

 

טיפול ברגל סוכרתית - dynotc

 

מומלץ: בדקו את מצב הנעליים שלכם מפעם לפעם, נעליים עם עקבים שנשחקו, בלאי גבוה, קרעים בבטנה, לכלוך שמצטבר בנקודות שונות – כל אלו הם סימן לכך שאתם צריכים להחליף נעליים.

לא מומלץ: אל תמשיכו לנעול נעליים בלויות או קרועות, החלקים הפנימיים עלולים לשרוט את עור כף הרגל ולהוביל לזיהום.

 

מומלץ: תמיד לגרוב גרביים נקיים ויבשים – החליפו גרביים מדי יום. בחרו בגרביים המותאמים לסוכרתיים, כמו גרבי סוכרת קומפורט פלוס המאופיינים בטכנולוגיית אל-תפר וסיבי כסף – אלו מונעים חיכוך של הגרב בעור כפות הרגליים וכן התפתחות של חיידקים. בנוסף, הגרביים הללו מפחיתים לחץ על כפות הרגליים כך שהבד אינו מותיר סימנים ואינו פוגע בעור, אלא שומר עליו שלם ללא פציעות.

לא מומלץ: עדיף שלא לגרוב גרביים מניילון או גרביים מבד נמתח שעלול להשאיר סימנים על העור ולפצוע אותו. כמו כן, מומלץ שלא לגרוב גרביים בעלי תפר פנימי או רצועות אלסטיות בחלקם העליון.

 

אגב, אם אתם סובלים מרגליים קרות, בעיקר בעונת החורף, גרבו גרביים מתאימים לזמן השינה. אל תשתמשו בבקבוקי מים חיים, כריות חימום או סדין חשמלי משום שאלו עלולים ליצור כוויות בעור.

בדיקה יומיומית של הרגליים וחיפוש אחר סימנים, כגון: אדמומיות, זיהום מוגלתי, שריטות ושלפוחיות, יכולה למנוע מצבים קשים, עד כדי מוות. הבדיקה צריכה להתבצע מדי יום והיא חייבת להיות מקיפה, לכן אם אזורים בכף הרגל שאינם נראים לעין ומראה אינה מסייעת, מומלץ לפנות לבני המשפחה או חברים שיסייעו בניטור המראה החיצוני של כף הרגל.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: