בשנים האחרונות מדפי הפארמים מציעים שלל של בדיקות ביתיות לגילוי של תופעות או בעיות בריאות, ומאפשרים ליהנות מתוצאות אמינות ומהירות. אילו סוגים של בדיקות ביתיות קיימים? ריכזנו עבורכם ארבעה עיקריים.
המוגלובין סמוי בצואה עשוי להעיד על דימום בלתי רצוי באזור המעיים או בחלקה התחתון של מערכת העיכול. הסיבות לתופעה הן שונות ומגוונות וביניהן מקרים של כיב במעי, טחורים, נפיחות מדממת במעי או גידול ממאיר (סרטני). לכן אם עולה החשד לקיומו של המוגלובין סמוי בצואה ורוצים אבחון מקדים אשר יאפשר לאתר באם קיימת בעיה ובכך לאפשר טיפול מוקדם ולהעלות את סבירות וסיכויי ההחלמה, בדיקה ביתית עצמית לזיהוי ואבחון דם סמוי בצואה תהיה פתרון יעיל. את הבדיקה ניתן לבצע בכל עת ללא מגבלות רפואיות. בגילאי 45 ומעלה או לאוכלוסייה הנמצאת בסיכון מומלץ אף לבצע את הבדיקה אחת לשנה בהתאם להוראות השימוש.
תפקידה של בלוטת הערמונית אצל גברים חשוב לעין שיעור היות ולה תפקיד נכבד בייצור נוזל הזרע. בלוטת הערמונית ממוקמת בחלל הבטן, מתחת לשלפוחית השתן והיא מפרישה אנטיגן (PSA), אשר רמתו מצביעה על מצבה הפיזיולוגי של בלוטת הערמונית. רמת אנטיגן גבוהה עלולה להעיד על חולי ועל כן לגברים מעל גיל 50 מומלץ לבצע בדיקה ביתית לפחות פעם בשנה על מנת לאבחן ריכוזים עולים ב- PSA בדם ולאתר מוקדם גידולים בבלוטת הערמונית. בדיקת הסקר הביתית מהירה, פשוטה ומאוד אמינה ובמקרה של בעיה בבלוטת הערמונית, היא מגדילה את סיכויי ההחלמה במידה משמעותית.
הפסקת הוסת, או בעגה המקצועית "מנופאוזה" זו תופעה אשר עשויה להיגרם עקב שינויים באיזון ההורמונלי בגוף האישה. על פי רוב שינויים אלו מתרחשים סביבות גילאי 45 אולם התסמינים מתגלים רק לקראת גיל 55. בין התסמינים הראשונים לתופעה נמצאים שיבושים בתדירות המחזור החודשי, כאשר בעת התהליך רמת ההורמון מגרה הזקיק (FSH) עולה. באמצעות בדיקה אימונולוגית ייעודית ניתן לאבחן את ריכוזו של הורמון ה- FSH בשתן תוך 10 דקות וכך לאבחן ולהתאים באופן אישי את הטיפול הנחוץ. את הבדיקה מומלץ לבצע לאחר הופעתם של סימנים לאי סדירות בווסת, בשנים הקודמות לגיל המעבר, כאשר שעות הבוקר הן זמן אידיאלי היות ואז ריכוז ההורמון גבוה במיוחד.
אחת הבדיקות הביתיות הנפוצות ביותר היא בדיקת ההריון. מדובר בבדיקה אימונולוגית רגישה במיוחד אשר מזהה ריכוז של ההורמון hCG בשתן, כאשר עליה בריכוזו של ההורמון מעידה על סימני הריון. הבדיקה פשוטה וקלה לביצוע והתוצאות מתקבלות תוך חמש דקות בלבד מרגע ביצוע הבדיקה. בדיקת הריון ביתית נחשבת למאוד פופולרית ואמינה והיא מאפשרת לקבל תשובה מהירה ודיסקרטית. את הבדיקה מומלץ לבצע בשעות הבוקר, זמן בו ישנו הריכוז הגבוה ביותר של hCG בשתן ובכפוף לעלון השימוש.
לסיכום, בדיקות ביתיות מאפשרות אבחון מוקדם ומתן מענה מיטבי למצבים רפואיים שונים. עם זאת לאחר קבלת התוצאות מומלץ לפנות לרופא לביצוע בדיקות נוספות ולקבלת טיפול מתאים.