צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעאוסטאופורוזיסכיצד מטפלים באוסטאופורוזיס?
מערכת דין,
26 נובמבר 2017

טיפול תרופתי וטיפול שאינו תרופתי למחלת צפיפות העצם

מחלת האוסטאופורוזיס מטופלת בדרכים שונות בהתאם למצב המטופל/ת, מטרת הטיפול היא לנהל נכון את המחלה על מנת למנוע את התקדמותה ולאפשר לחולים לנהל אורח חיים שאינו מגביל אותם. בין אם מדובר בתרופות או תוספים, בין אם בתרגילים שניתן לעשות בבית ואביזרי עזר שנועדו לייצב את הגוף – צריך לדעת שאוסטאופורוזיס אינו גזרה משמיים וניתן להקל על החולים בדרכים שונות.

 

אוסטאופורוזיס היא מחלה עצם מטבולית המתרחשת בדרך כלל עם העלייה בגיל, ומשפיעה בעיקר על נשים לאחר גיל המעבר ועל אנשים מבוגרים. עם זאת, במקרים מסוימים, עלולים ללקות במחלה גם אנשים צעירים יותר.

מטרות הטיפול והשיקום במחלה משתנות בהתאם לשלב המחלה. במניעה ובניהול של אוסטאופורוזיס, השיקום הקיים מתמקד לא רק במסת העצם וכוחה, אלא מצריך גם התייחסות לחיזוק שרירים ויציבות הגוף על מנת למנוע נפילות ושברים.

כל אלו קשורים זה בזה, ומציעים הגנה מפני נטייה לסיכון מוגבר לנפילות ושברים וכאבים נלווים. טיפול תרופתי מגביר את חוזק העצם, אך אין לו כל השפעה על חיזוק שריר או איזון. עם זאת, ישנן ראיות לכך שוויטמין D משפר את תפקוד השרירים ו/ או מקטין את שכיחות הנפילות, לכן יש צורך בשילוב מתאים. מעבר לתרופות, קיימים טיפולים נוספים המשולבים עם הטיפול התרופתי, דוגמת נטילת תוספים עם סידן, תוכניות לפעילות גופנית מתואמת, אביזרי עזר לחיזוק וייצוב הגוף ולמניעת נפילות.

הטיפול העיקרי, בעיקר בשלבים ראשוניים של המחלה, הוא בנקיטת צעדי מנע הכוללים: שמירה על מסת העצם על ידי אורח חיים בריא, התעמלות בונת עצם בכל הגילאים, תזונה נכונה, ובמקרים מסוימים גם מעקב רפואי באשר לכמות סידן וויטמין D בגוף.

חשוב לזהות את הגורם למחלה, במקרים של אוסטאופוריזס הנובע מנטילת תרופות המשפיעות על צפיפות העצם, יש לפנות לרופא על מנת שיבדוק אפשרות למינונים אחרים או החלפת התרופות ליעילות באותה מידה אך ללא השפעה מזיקה לעצמות. מחלות אחרות, כמו דלקת מפרקים שגרונית או זאבת, למשל, יכולות להיות מטופלות בתרופות מתאימות בשילוב של תרופות נגד התפתחות אוסטאופורוזיס.

 

טיפול תרופתי

מחקרים שבדקו תרופות המטפלות במחלה, מצאו כי במקרים של רמות נמוכות של ויטמין D וסידן בגוף, יעילותן הייתה פחותה. שילוב של טיפול תרופתי יחד עם סידן וסידן משולב עם ויטמין D, הראו ירידה בהיחלשות מסת וצפיפות עצם בעיקר באזור הירך ובעמוד השדרה. ויטמין D וסידן, כשניטלו לבד, הראו השפעה בהתחזקות השרירים, מכך נבעה יציבות גבוהה יותר ולכן גם נצפתה ירידה במספר הנפילות.

קיימות תרופות שונות לטיפול באוסטיאופורוזיס, הן מתחלקות, לרוב, לשני סוגים – אנטי קטבולית: תרופות המונעות את המשך פירוק העצם ומסייעות להמשך המאזן בין תהליכי הבנייה וההרס של העצמות, ואנגוליות: תרופות המגבירות את קצב בניית העצם.

הטיפול התרופתי הוא פרטני ומותאם לנתונים הרפואיים של המטופל/ת. בארץ ישנן תרופות שונות המאושרות לשימוש, ביניהן: רלוקסיפן הפועלת בדומה לאסטרוגן (ולכן לנשים בלבד) להפחתת איבוד מסת עצם. תרופות נוספות ממשפחת הביספוספונאטים, הפועלות לבלימת תהליכי הריסת העצם הן: פוסלן, אלנדרונט, מקסיבון, ריזדרונאט ואחרות.

 

טיפול שאינו תרופתי

טיפול שאינו תרופתי מבוסס על סידן ממקור תזונתי או מתוספי סידן, על מנת להגיע לצריכה יומית של 1,000-1,200 מ"ג סידן, וויטמין D. חשוב גם להקפיד על אורח חיים בריא ומאוזן הכולל פעילות גופנית, תזונה מאוזנת, חשיפה מתונה לשמש והימנעות מעישון וצריכת אלכוהול מוגזמת. יש לשים לב לתרופות שנוטלים ולבדוק האם הן משפיעות על צפיפות העצם.

פעילות גופנית היא חלק חשוב בתהליך הטיפול באוסטיאופורוזיס, היא בונה ומשמרת את העצם כבר בתקופת ההתבגרות, וחשוב להמשיך לבצעה גם בגילאים מתקדמים יותר. מחקרים מראים כי הפעילות הגופנית המועילה ביותר לבריאות העצם כוללת אימוני כוח והתנגדות שמפעילים לחצים על העצמות ומחזקים אותן. בשילוב עם ויטמין D וסידן – אפשר למנוע את המחלה, או לעכב את התפתחותה. כמו כן, פעילות גופנית מסייעת לחזק את השרירים ולהגביר את הכוח וכך מוסיפה ליכולת להחזיק את הגוף יציב ולמנוע נפילות. בגילאים מבוגרים, פעילות גופנית אף משפרת את התפקוד ומעכבת אובדן עצמאות ודיכאון – שעלולים להוביל לשכיבה במיטה ללא פעילות ובכך להזיק עוד יותר לעצמות ולגוף.

יחד עם זאת, אלו הסובלים מאוסטיאופורוזיס צריכים לבצע פעילות גופנית המותאמת להם כדי שלא להעמיס לחץ כבד פתאומי על העצמות, מומלץ להתייעץ עם פיזיותרפיסט/ית שילמדו אתכם תרגילים מתאימים כדי לחזק ולתמוך את הגב, דרכים בטוחות לנוע ולבצע פעילויות יומיומיות ותרגול ביתי מתאים.

אביזרי עזר יכולים לסייע גם הם בחיזוק שרירי הגב, יציבות נכונה ומניעת נפילות – מומלץ להשתמש באביזרים אלו במקרים של אוסטאופורוזיס, ויחד עם הטיפולים הנוספים המוצעים. חגורת ה-Spinomed שנמצאה יעילה בשיפור חיזוק שרירי הגב ב-73%, היא מערכת תמיכה גבית ליציבות הגוף הפועלת לפי מנגנון ביופידבק. רצועות הנלבשות על אזור הגב והכתפיים מושכות בעדינות את הכתפיים למנח נכון לגוף, כך נוצר תהליך למידה שמטרתו להחזיק נכון את הגוף, לחזק את השרירים, למנוע כאבים, לספק יציבות ולמנוע נפילות. מחקרים מצאו כי מטופלים שלבשו את חגורת ה-Spinomed במשך שעתיים ביום למשך ששה חודשים, חוו ירידה משמעותית של 38% בכאבים, עלייה (27%) ביכולת לבצע פעילויות יומיומיות שבעבר התקשו לבצע בגלל כאבים וחשש מפציעה, ולפיכך גם עלייה משמעותית ברמת איכות החיים.

מחלת האוטסאופורוזיס יכולה להשפיע רבות על חייהם של הסובלים ממנה, לכן חשוב, כבר מגיל צעיר, לעסוק בפעילות גופנית, לנהל אורח חיים בריא, לבצע מעקב רפואי במקרים של שברים, מחלות כרוניות ונטילת תרופות שעלולות לפגוע בצפיפות העצם, וגם – במקרים של הופעת המחלה – להבין שיש מה לעשות, שיש תרגילים, תרופות ואביזרים שיכולים להקל ולשפר את המצב ולמנוע את התקדמות המחלה כדי שניתן יהיה להמשיך לחיות חיים מהנים ופעילים.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: