צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעחבישות לחץבצקת לימפטית (לימפאדמה)
מערכת דין,
27 יולי 2020

בצקת לימפטית (לימפאדמה)

בצקת לימפטית (לימפאדמה)

גורמים, אבחנה, טיפול


מערכת הלימפה

בנוסף למחזור הדם, לגוף יש מערכת הובלה חשובה שנייה - מערכת הלימפה.
מערכת זו מגיעה לכל חלקי הגוף והיא פרושה בעור, ברקמות השומן מתחת לעור על מערכת השרירים ולאורך כלי דם עיקריים.
המשימה החשובה ביותר של מערכת זו היא לאסוף את החלבונים שעברו דרך דפנות כלי הדם כחומרי מזון לרקמה ולהחזירם אל כלי הדם של הגוף. מערכת הלימפה בדומה ל"קבלן לסילוק פסולת" מובילה מדי יום שניים עד ארבעה ליטרים של נוזל לימפה - תערובת של חלבונים, תוצרי חילוף חומרים ותוצרים דלקתיים, שומן ומים.

  מערכת הלימפה


לכלי הלימפה מערכת שרירים משלהם, המשמשת אותם לשאיבת נוזל הלימפה בחזרה אל מחזור הדם. מערכת הלימפה נפתחת לתוך הזווית (venous angle) הנוצרת בנקודת המפגש בין הווריד הצווארי הפנימי לבין הווריד התת-בריחי מאחורי עצם הבריח. קשריות הלימפה (lymph nodes) פועלות כמפעלים קטנים לטיהור שפכים ומנקות את נוזל הלימפה.

 

מהי בצקת?

בצקת מוגדרת כנפיחות הנגרמת על-ידי הצטברות נוזל ברקמות. את הנפיחות הזו ניתן לראות ולהרגיש. בצקת יכולה להיות מוגבלת למקום מסוים, אבל היא יכולה גם להיווצר בכל הגוף.
אנחנו מבחינים גם בין בצקת שבה הנוזל המצטבר עשיר בחלבון לבין בצקת שהנוזל המצטבר בה מכיל כמות מועטה של חלבון.


מהי  בצקת לימפטית?

בצקת לימפטית היא בצקת עתירת חלבון העשויה להיווצר במקום מסוים, בדרך-כלל בזרועות או ברגליים, אבל במקרים מסוימים גם בחלקים אחרים של הגוף. היא קיימת בדרגות חומרה שונות.

 

מה גורם לבצקת לימפטית?

אם הזרימה החוזרת של נוזל לימפה בכלי הלימפה נחסמת, הנוזל העשיר בחלבון נותר ברקמות וגורם לנפיחות - הנקראת 'בצקת לימפטית'. הפרעה במערכת הלימפה עשויה להיווצר ללא כל גורם שניתן להבחין בו (בצקת ראשונית) או שהיא עשויה להיגרם על-ידי ניתוח, טיפול קרינתי, פציעה או צמיחה של גידול (בצקת שניונית).
הימנעות מפעילות גופנית ומשקל יתר עלולים להחמיר בצקת לימפטית.



בצקת לימפטית - אבחון עצמי

בדיקה פשוטה מאפשרת זיהוי של בצקת ביותר מ-80% מהמקרים. אם לא ניתן למשוך את העור מעל בסיס הבהונות או האצבעות בגפה הפגועה מאחר שהעור המתוח אינו גמיש, רופאים מכנים זאת Stemmer's sign חיובי. במקרה כזה סביר להניח שיש בצקת לימפטית.

חשוב: Stemmer's sign חיובי הוא תמיד הוכחה להפרעת בצקת לימפטית.
אולם Stemmer's sign שלילי אינו מעיד בהכרח על כך שלאדם אין בצקת לימפטית.

גם קפלי עור טבעיים עמוקים, בייחוד מעל למפרקים בבסיסי בהונות כפות הרגליים ואצבעות כפות הידיים, וכן נפיחות מעל גב כף הרגל או כף היד הם סימנים לבצקת לימפטית.

 

תקציר הסימנים לזיהוי בצקת לימפטית:

• "Stemmer's sign" חיובי
• נפיחות א-סימטרית בין הגפיים
• קפלי עור עמוקים, בייחוד בבסיסי בהונות כפות הרגליים ואצבעות כפות הידיים
• נפיחות על גב כף הרגל או כף היד
• עור חלק ומתוח


האבחון

אם נראה לך שיש לך בצקת לימפטית, עליך להתייעץ עם רופא מומחה (מומחה לכלי דם וכלי לימפה). רק רופא מומחה כזה להגיע לאבחנה ודאית. ורק הוא יכול לקבוע באיזה סוג בצקת מדובר ואילו צעדים יש לנקוט.


עצה: לפני שתגיע לבדיקה, רשום לעצמך מספר עובדות ונתונים חשובים. הרשימות שלך יסייעו לרופא המומחה כשיברר אתך את ההיסטוריה הרפואית שלך.

שאלות שהרופא עשוי לשאול:
• מתי הבחנת לראשונה בנפיחות?
• האם קיבלת טיפול כלשהו? אם כן, איזה?
• האם עברת ניתוח, זיהום או טיפול קרינתי לפני שהנפיחות התפתחה?
• מה התסמינים שלך כרגע?
• האם יש לך מחלות אחרות?
• האם יש לך בעיה לבבית?
• האם אתה גורב גרבי לחץ? (אם כן, הבא אותם אתך לבדיקה).
• מה מצבך בחיים כיום?
• האם אתה מרגיש לחוץ?

לאחר שהרופא יברר את ההיסטוריה הרפואית שלך, הוא יבדוק בקפידה את חלקי הגוף הפגועים כדי לקבל מידע נוסף לצורך אבחון הבעיה. ייתכן שיידרשו גם בדיקות מעבדה - בייחוד אם הרופא הבודק יחשוד שיש זיהום או מחלות אחרות.
יש כיום מקרים שבהם נעשה שימוש בשיטות הדמיה מיוחדות, כגון לימפוגרפיה ולימפסינטוגרפיה.
תוצאות הבדיקות האלה עוזרות למומחים לאבחן את ההפרעה, ולקבוע את הגורם. במידת הצורך, ייערך בירור באמצעות אולטרסאונד דופלר, לאפשרות שמדובר בהפרעות ורידיות אחרות.


טיפול

שיטת הטיפול הנפוצה והטובה ביותר בבצקת לימפטית היא הפחתת הגודש והעומס על המערכת הלימפטית. נקרא גם - complex physical decongestion, או בראשי תיבות CPD.

CPD כולל ארבעה רכיבים:
ניקוז לימפטי ידני – צורה מיוחדת של עיסוי המבוצע כדי להגדיל את כושר ההובלה של מערכת הלימפה.
לחץ הפחתת הבצקת בעזרת תחבושות וגרבי לחץ (לדוגמה mediven mondi, mediven 550) במהלך שלב השימור מונעת התפתחות של נפיחות חדשה.
תרגול גופני – לשיפור הניקוז הלימפטי והפחתת הבצקת.
טיפול בעור – חשוב מאוד אצל חולי לימפאדמה בכדי להתגונן מפני זיהומים והחמרת המצב (לדוגמה medi day & night: הקרם מעודד את התחדשות העור במהלך הלילה, הג'ל מצנן במשך היום).

 

סדרת טיפול קלאסית* עשויה להיראות כך:

שלב I (שלב הפחתת הגודש)
• שמירה על היגיינה/ טיפול בעור
• ניקוז לימפטי ידני של כל הגוף
• טיפול בלחץ בעזרת חבישה
• תרגול גופני מיוחד

שלב II (שלב התחזוקה)
• שמירה על היגיינה/ טיפול בעור
• ניקוז לימפטי ידני של כל הגוף
• טיפול בלחץ עם גרבי לחץ
• תרגול גופני מיוחד

טיפול בעזרת משאבת לחץ פנאומטית
במקרים מיוחדים ניתן להשתמש במשאבות לטיפול בלחץ אוויר (דוגמאת לימפה פרס) להשלמת הטיפול ולהפחתת הגודש.

תרופות
ישנן תרופות שמסייעות לגוף להיפטר מעודפי נוזלים (תרופות משתנות) ולהפעיל את כלי הלימפה. רק הרופא יחליט, בכל מקרה לגופו, אם השימוש בהן יועיל למטופל. קיימת סכנה שהבצקת תתקשה, מה שנקרא לייפת (פיברוזיס).

טיפול בלחץ
אחד הגורמים החשובים ביותר בטיפול הוא לחץ. התוצאות החיוביות הרבות הראו מגוון מרשים של יתרונות טיפוליים לשימוש בלחץ. בשלב I (הפחתת הגודש), חובה לבצע חבישת לחץ עם תחבושות לא אלסטיות/ תחבושות "מתיחה קצרה" (תחבושות Short Streach) לאחר כל פעם שמבצעים ניקוז לימפטי. הלחץ שמפעילה התחבושת במהלך תנועה הוא גבוה בעוד שלחץ המנוחה שלה (הלחץ שמפעילה התחבושת בעת מנוחה) נמוך. מסיבה זו תחבושות מתיחה קצרה מפעילות התנגדות חזקה ולכן היכולת שלהן להפחית את הבצקת משתפר מאוד במהלך תנועה ופעילות גופנית.

* Franz-Josef Schingale, Lymphdeme- Lipdeme, Hannover: Schltersche 2002

מומלץ לצאת להליכה קצרה כשהגפה חבושה בתחבושת לחץ מיד לאחר הניקוז הלימפטי. ההליכה מאפשרת להפיק תועלת מרבית מהניקוז ומשפרת את החזרת נוזל הלימפה למחזור
הדם. חשוב מאוד שאת החבישה הרב-שכבתית יבצעו רק פיזיותרפיסטים מומחים שהוכשרו לכך.

לאחר סיום שלב הפחתת הגודש, בשלב II, שלב התחזוקה, יש לשמור על הפחתת הגודש ולמנוע החמרת הבצקת בעזרת גרבי לחץ. גרבי הלחץ המתאימים למטופלים הסובלים מבצקות לימפטיות הנם גרביים בסריגה שטוחה (עם תפר), שמחליפים את תחבושות המתיחה הקצרה.

 

גרבי לחץ mediven mondi לטיפול בלימפאדמה

גרבי לחץ עם תפר, בסריגה שטוחה (לדוגמה,mediven mondi,  mediven 550) הם גרביים המיוצרים בהתאמה אישית ועשויים מחומר פחות אלסטי ויותר עבה מהחומר שממנו מיוצרים גרבי לחץ ללא תפר.
הם מפעילים לחץ קבוע על כל פני השטח של הרגל. כשהגרביים מותאמים כיאות, הם מצטיינים בהתאמה מושלמת ובמפל לחצים הדרגתי ומדויק.
בנוסף, החומר עמיד יותר לחיכוך והוא קל יותר ללבישה לעומת החומר הדק יותר שממנו עשויים גרבי לחץ ללא תפר.
יתרון נוסף של גרבי לחץ בסריגה שטוחה הוא שהחומר העבה יותר אינו חודר לקפלי העור ואינו חוסם את זרימת נוזל הלימפה החוצה או מאמץ את המערכת הוורידית. גרבי לחץ ללא תפר בסריגה עגולה העשויים מחומר "דק יותר" אינם מומלצים ברוב המקרים בשל הסכנה להפרעה ולחסימה בזרימת המערכת הלימפטית.

 

גרבי לחץ mediven 550 לטיפול בלימפאדמה

גרבי לחץ בסריגה שטוחה חייבים להתאים באופן מושלם כדי להשיג את התוצאה הטובה ביותר האפשרית. לכן חשוב במיוחד לקבל ייעוץ וסיוע מקצועיים.

לייעוץ והתאמת גרבי לחץ המותאמים בדיוק למידותיך ניתן לפנות לחברת "דין דיאגנוסטיקה" בטלפון 04-6175419, ואנשי צוות בעלי הכשרה מתאימה יוכלו לתת ייעוץ לגבי האפשרות המתאימה לך.

מה באפשרותך לעשות בכדי לשפר את תוצאות הטיפול?
בצקת לימפטית ובצקת שומנית (ליפואדמה) הן מחלות כרוניות. בנוסף לטיפול יש באפשרותך לנקוט במספר צעדים על מנת לשפר את מצבך ולחיות טוב יותר עם הבצקת.

מה יהיה טוב בעבורך

•  טיפול בעור
הגיינת העור חשובה במיוחד לאנשים עם בצקת. הקפד תמיד לנקות את העור ולטפל בו במוצרים שרמת החומציות (pH) שלהם ניטרלית. אל תשתמש בדאודורנטים על אזורים בצקתיים.
•  ביגוד נוח
הקפד ללבוש בגדים רפויים ונעליים שטוחות ונוחות. אין לחגור חגורה הדוקה או ללבוש חזייה לוחצת.
•  תזונה מאוזנת
רוב האנשים עם בצקת אינם צריכים להקפיד על תזונה להפחתת משקל. תזונה להפחתת משקל נדרשת רק במקרה של משקל יתר. בכל מקרה, חשוב שהתזונה תהיה מאוזנת.
•  תרגול גופני להפחתת גודש
שאל את הפיזיותרפיסט שלך על תכניות לפעילות גופנית שפותחו במיוחד למטופלים עם בצקת לימפטית.

ממה אתה חייב להימנע
לחץ
במצבי לחץ, כלי הדם מתכווצים והבצקת עלולה להחריף במידה ניכרת.
•  פציעות בציפורניים
כשעושים מניקור, יש להקפיד שלא לגרום נזק לבסיס הציפורן.
•  פציעות בעור
יש להימנע משפשופים, חתכים, פצעי דקירה, שריטות ונשיכות של חיות מחמד וכו'.
אפילו פציעות קלות של הגפיים הפגועות עלולות לגרום לסיבוכים רציניים לאנשים עם בצקת לימפטית. פציעות עלולות לגרום לזיהומים ו להתפתחות שושנה (Erysipelas).
•  טמפרטורות גבוהות
הימנע מסאונות, משהייה ממושכת בשמש ומאמבטיות חמות.
הימנע מעיסוי עמוק ומהנחת בוץ חם על אזורים בצקתיים.מוטב שלא לצאת לחופשה באזורים טרופיים חמים ובאזורים שיש בהם יתושים.
 

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
מוצרים רלוונטים
יש למלא את הפרטים הבאים: