צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
מערכת דין,
18 יוני 2018

הפעולות היומיות שיעזרו לכם לשמור על כפות רגליים בריאות

מחלת הסוכרת עלולה לגרום לפגיעה קשה בכפות הרגליים בין אם בשל רמות חמצן נמוכות ובאין אם בשל רמות גלוקוז גבוהות בדם. יחד אם זאת, אין מדובר במצב מחייב וכמה פעולות פשוטות לביצוע במהלך היומיום יכולות להציל את כפות הרגליים שלכם ולשמור עליהן בריאות – מבדיקה עצמית ועד לקרם קצף שמטפל בעור יבש ורגיש ומעניק לחות ללא חשש להתפתחות חיידקים

רובנו אינם נוטים להעניק חשיבות רבה לכפות הרגליים שלנו, המגע היחיד שלנו במהלך היום איתן הוא כשאנחנו גורבים גרביים, נועלים נעליים ומתקלחים – וגם, לא כולנו דואגים לסבן את כפות הרגליים היטב, "הסבון כבר יגיע לבד לשם", אנחנו חושבים לעצמנו וממשיכים בדרכנו.

אבל, עבור סוכרתיים מדובר בעניין של חיים ומוות וכפות הרגליים זקוקות למלוא תשומת הלב כשסובלים מהמחלה, משום שהן עלולות להיפגע בצורה חמורה ולהשפיע על בריאות הגוף.

סוכרת היא שם כולל למספר הפרעות מטבוליות הבאות לידי ביטוי ברמות גבוהות של גלוקוז בדם למשך זמן רב, זאת בניגוד למצב תקין בו הגוף צורך מתוקים ורמות הגלוקוז עולות לזמן קצר ולאחר מכן שבות לרמות המוגדרות נורמאליות. הסיבה למחלה היא קושי בייצור אינסולין, האחראי, בין היתר, לספיגת הגלוקוז בדם, או בקליטתו בגוף, והתסמינים הם, בדרך-כלל, השתנה תכופה, צמא ורעב מוגברים.

 

 

קיימים שלושה סוגים מוכרים של סוכרת:

  1. סוכרת סוג 1 - מתפתחת כאשר הלבלב מפסיק לייצר אינסולין. בעברה היא נקראה סוכרת נעורים אך היום אנו יודעים כי היא פוגעת בילדים, בני נוער ומבוגרים.
     
  2. סוכרת סוג 2 - עלולה להופיע בכל גיל, אך שכיחה יותר בקרב בני 40 ומעלה ונובעת בעיקר מגנטיקה. בסוכרת מסוג זה הלבלב מייצר אינסולין, אבל לא מצליח להעביר את הגלוקוז לתאים. לרוב, שמירה על משקל תקין בשילוב של פעילות גופנית יכולים לדחות או למנוע את המחלה.
     
  3. סוכרת הריונית - היא גם תופעה שכיחה יחסית, שמשפיעה על בין 4 ל-10 אחוזים מהנשים ההרות ומתגלה בבדיקת העמסת סוכר במהלך ההיריון. במקרה כזה ימליצו הרופאים למטופלת דיאטה דלת סוכר, מעקב רפואי ולעיתים גם טיפול תקופתי ותזונה מותאמת אישית.

 

רגל סוכרתית

סוכרת, כאמור, מתאפיינת ברמות גבוהות של גלוקוז בדם, אלו עלולות לגרום להיחלשות זרימת הדם, בעיקר אל כפות הרגליים, מה שמונע הגעה סדירה של חמצן וחומרים מזינים לאיברים אלו – התוצאה היא, בין היתר, כושר ריפוי איטי. לכן, אחד הסיבוכים מהמחלה הם פצעים ופגיעה קשה בכפות הרגליים, בעיקר משום שכל פציעה קטנה עלולה להסתבך בשל כושר החלמה ירוד, כך חתכים או פצעים בכף הרגל מובילים, במקרים רבים, לזיהומים קשים.

בנוסף, רמת גבוהות של גלוקוז עלולות לגרום לנזק העצבי הנקרא נוירופתיה פריפריאלית - העצבים נפגעים ולכן ישנה תחושה מוחלשת או שאין כלל באזורים הפגועים, כלומר החולה אינו מודע כלל לחתכים או פציעות, קטנות ככל האפשר, ואינו מעניק טיפול הולם, מה שמזרז ומעלה את הסיכון לזיהומים ופגיעה שלעיתים אינה הפיכה. למעשה, סוכרת היא הסיבה העיקרית לכריתת רגל בעולם המערבי.

למרות הנאמר, סוכרתיים אינם נידונים באופן מוחלט לעתיד של סיבוכים וזיהומים בכפות הרגליים – כדי להימנע ממצב זה, ישנן כמה דרכים, פשוטות למדי, שיכולות לסייע להמשך חיים סדירים ומלאים.

 

רגל סוכרתית - dynotc

 

כך תשמרו על כפות הרגליים כשחולים בסוכרת:

  • שמרו על רמות הגלוקוז בדם תחת שליטה. על מנת לעשות זאת, עליכם לשים לב לתזונה שלכם, לאכול ארוחות המכילות את אבות המזון להם אתם זקוקים ברמות המתאימות – בעיקר שימו לב לכמות הפחמימות, זאת משום שהגוף הופך פחמימות לגלוקוז ומעלה את רמתו בדם. מומלץ לאכול פחמימות בעל ערך גליקמי נמוך: האינדקס הגליקמי של הפחמימות מדרג אותן לפי המהירות בה הן משפיעות על רמות הגלוקוז בדם – פחמימות מורכבות, למשל, דוגמת דגנים וקטניות ידורגו כמשפיעות לאט יותר ופחות ממתוקים) פחמימות בעל ערך גליקמי נמוך יסייעו לתחושת השובע וישמרו על פעילות האינסולין בגוף. כמו כן, בצעו פעילות גופנית באופן סדיר ושמרו על משקל תקין או פעלו להורדת המשקל במידת הצורך.
     
  • בצעו בדיקות יומיות של כפות הרגליים שלכם. השתמשו במראה כדי להביט במקומות שהעין אינה רואה במבט ראשון, מראות מגדילות יכולות לתת מענה גם הן לאזורים שונים ואם אתם לא בטוחים במצב העור. כמו כן, בקשו מבני משפחה או חברים לסייע לכם – אל תתביישו, זה יכול להציל את חייכם.
     
  • חפשו היטב אחר שינויים בצבע העור, חתכים קטנים, עור קשה, יבלות, שלפוחיות, או ציפורניים חודרניות. אם קיימות יבלות כלשהן, אל תנסו לטפל בעצמם, גשו לרופא. מומלץ להגיע לרופא כל חצי שנה עד שנה כדי שהוא יוכל לבצע בדיקה מקיפה של כפות הרגליים שלכם.
     
  • אל תלכו יחפים, גם לא בביתכם, אתם עלולים לדרוך על משהו שייצור שריטה, אפילו קלה שבקלות, ולא לשים לב – פתח לזיהומים.
     
  • מומלץ לגרוב גרבי סוכרת מיוחדים כדי למנוע לחץ על כפות הרגליים. גרבי סוכרת קומפורט פלוס עם טכנולוגיית אל-תפר וסיבי הכסף למניעת התפתחות חיידקים מיוצרים בטכנולוגיה ייחודית המונעת חיכוך באצבעות כפות הרגליים ומפחיתה את הסיכון להתפתחות פצעים. טכנולוגיה זו, בשילוב בד מותאם, מעניקים נוחות והגנה לרגל. אגב, יש הממליצים לגרוב גרביים לבנים מהסיבה הפשוטה שכל שינוי צבע הנגרם מדימום קל או אפילו יבלת שמגירה נוזל – נראים היטב על הגרב הלבן.
     
  • נעליים הן דבר חשוב מאוד, עליכם למצוא נעליים שנוחות לכם עם ריפוד מתאים ומחומר גמיש שימנע שפשוף שעלול לגרום לשלפוחיות, וכן לחץ על כפות הרגליים.
     
  • טיפול יומיומי בכפות הרגליים חיוני כמו בדיקות יומיומיות של האזור. שטפו את הרגליים וודאו שהמים פושרים ולא חמים מדי, מה שעלול לייבש את העור הרגיש גם כך. השתמשו בסבון עדין ולאחר הרחיצה יבשו הרגליים בעדינות, והשתמשו בקרם לחות מיוחד שאינו מגביר את הלחות במקומות בהם יש חיכוך, כמו בין הרגליים – מה שעלול ליצור זיהומים בקטריאליים - דוגמת קרם קצף Allpresan המותאם לכפות רגליים סוכרתיות.

 

קרם קצף אלפרסן דיאבטיק הוא תכשיר רפואי-מניעתי לטיפול בעור יבש ורגיש שהותאם במיוחד עבור סוכרתיים, לשימוש בכף הרגל וגם בין האצבעות. בזכות תכונותיו הוא מאפשר גם טיפול בסדקים המתפתחים בעור ומאחר שהקצף נספג במהירות, הוא לא משמש כמצע להתפתחות חיידקים. האלפרסן מחזק את חסינות עור כף הרגל ברשת בטחון דו-שכבתית נושמת ובכך מסייע במניעת זיהומים.

לסיכום, ככל שיהיה בידיכם יותר מידע על הנהלות נכונה כשסובלים ממחלת הסוכרת, כך תוכלו לטפל בכל בעיה נלווית. על מנת לשמור על כפות רגליים בריאות בקרו באופן סדיר אצל הרופא ושאלו אותו את כל השאלות הרלבנטיות – אילו שינויים עלולים להתרחש, כיצד לבדוק את כפות הרגליים, מה עושים בכל הקשור בקיצוץ ציפוריים, כיצד להגן על כפות הרגליים, באילו תכשירים להשתמש כדי למנוע יבש, כל כמה זמן לבדוק את כפות הרגליים, וכיצד לשנות את הלכות חייכם כדי לשמר אורח חיים פעלתני ובריא.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: