צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעאוסטאופורוזיסמה קורה בשלב מתקדם של אוסטאופורוזיס?
מערכת דין,
16 יוני 2020

מה קורה בשלב מתקדם של אוסטאופורוזיס?

הסובלים מאוסטאופורוזיס כבר מכירים את התחושה ואת הבעיות הנלוות מחולשת העצמות דרך סיכוי לשברים בעיקר באזור הירכיים.  אובדן העצם יכול לבוא לידי ביטוי גם בכאבי גב, תנוחה כפופה, עייפות מוגברת. אוסטאופורוזיס שכיח יותר בשלב מתקדם בחיים אך גם צעירים עשויים לסבול מכך תלוי בתנאים גנטיים, שינויים הורמונאליים, בעקבות צריכת סידן נמוכה או בעיות בבלוטת התריס. כמו כן, מחלות אוטואימוניות ומחלות מעי כמו גם צליאק והפרעות עיכול יכולים לגרום לאובדן מסת עצם.


מדובר בבעיה קשה שיכולה להחמיר עם הזמן ומעבר לכאב התמידי היא גם משפיעה על החוליות של עמוד השדרה ומובילה לתנוחה כפופה ועשויה להגביל את הניידות ולהפוך למסוכנת כאשר נגרמים שברים ויש מי שאף מתים כתוצאה מסיבוכים שונים הקשורים בשברים אלה. אוסטיאופורוזיס מכונה מחלה שקטה כי בפועל לא באמת חשים בהיחלשות העצמות וזה משהו שיכול לקרות בהדרגתיות ורק כאשר החוליות מתקצרות, הגב מתעקם ומאבדים גובה או חווים שבר מבינים שיש בעיה.


מתוספת סידן ועד פעילות גופנית


קיימים טיפולים תומכים לניהול המחלה. חשוב מאוד להעשיר את התפריט התזונתי במקורות לסידן בין אם מדובר ביוגורטים, ברוקולי, כרובית או ירקות עליים או באמצעות תוספי תזונה. הסידן מחזק את העצמות ולכן חשוב לקבל ממנו את הכמות הנדרשת.


פעילות גופנית אף היא חיונית לסובלים מאובדן מסת עצם ומסייעים בחיזוק העצמות בין אם מדובר בשחייה או רכיבה על אופניים, כל אחד לפי יכולתו ומצבו הגופני. קיימות גם תרופות שונות שיכולות לסייע שהן תרופות במרשם רופא ושינוי הרגלי החיים אף הוא יכול להפחית את הסיכוי להחמרה במצב. מחקרים שונים הצביעו על כך שעישון ואלכוהול וקפאין פוגעים בכמות הספיגה של הסידן בגוף. היות והבעיה מתחילה להיות שכיחה יותר מגיל המעבר אצל נשים ואילך, יש מי שממליצים על תוספים שונים או הרגלי תזונה שמעשירים את התפריט באסטרוגנים כמו למשל, סויה. לנשים אגב יש יותר סבירות לחלות באוסטאופורוזיס כי העצמות שלהן מלכתחילה דקות יותר, אבל יש גם גברים רבים סובלים מהבעיה.


יש תוספים גם כמו תלתלן אדום שהוא דמוי אסטרוגן שיכול לסייע או קוהוש שחור , אבל חשוב להיוועץ עם הרופא כי לכל תוסף יכולה להיות אינטראקציה שלילית עם תרופות אחרות או מחלות רקע.


חשוב לדאוג לשפר את טווח התנועה וכאן נכנסת לתמונה פרקטיקה סינית עתיקה כמו טאי צ'י שיכולה לקדם את התפקוד החיסוני ולהפחית כאבי מפרקים ולשפר את האיזון ויציבות. בכל מקרה, חשוב להימנע ככל שניתן מאתגרים שונים ונפילות, לסדר את הבית ואת המרחב כך שלא יהיו גורמים שעלולים להפריע.


בעיות מפרק? יש מה לעשות!


בשלב מתקדם של אוסטאופורוזיס עשויות לצוץ בעיות כמו בעיות במפרק שמסב כאבים רבים ומקשה על התנועה ובשלב זה, יתכן וההמלצה תהיה לעבור ניתוח להחלפת מפרק, כמו שד"ר רמי כרדוש מבצע בעזרת הגישה הקדמית. כיום קיימת שיטה מתקדמת בניתוח החלפת מפרק ירך המתבצעת בשיטה הקדמית שמקצרת משמעותית את תהליך השיקום. חשוב מאוד לפנות לרופא מומחה שיבצע את הניתוח וכן לדאוג לשיקום נכון בין אם מדובר בחבישות, שינוי מנח הגוף למניעת פצעי לחץ וכן טיפולי פיזיותרפיה לשיפור טווח התנועה עד החזרה לשגרה. בעת ניתוח להחלפת המפרק למעשה מסירים את הראש הפגוע ומחליפים אותו במשתל מלאכותי ועד שלומדים ללכת אתו מחדש יתכן שתיעזרו בהליכון או אמצעי ניידות אחר ובכל מקרה, התוצאות מהניתוח נחשבות טובות והמשתל המלאכותי משמש לרוב את המנותחים למשך 10-15 שנה לפחות.


אל תתנו לאוסטאופורוזיס לפגוע לכם באיכות החיים גם בשלב מתקדם של המחלה. דאגו לתזונה, תוספים, טיפולים תומכים, כדי לשמור על תנועה ותפקוד מטבי.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: