צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעשיקום רצפת אגןרצפת האגן אחרי לידה: חשוב לדבר על זה
מערכת דין,
25 יוני 2017

רצפת האגן אחרי לידה: חשוב לדבר על זה

היריון הוא תקופה בה גוף האישה עובר לא מעט שינויים, השדיים מתמלאים בחלב, הרחם מתרחב, הבטן נמתחת, הירכיים מתמלאות, הגוף סוחב משקל חדש שהולך ועולה מדי חודש, וגם מצבי הרוח משתנים בהתאם להשפעת ההורמונים.

רוב השינויים הפיזיים הם ברי שינוי, כלומר אחרי שהגוף מחלים, אפשר לחזור לפעילות גופנית מלאה, לשנות את התזונה, לחזור למשקל שלפני ההיריון וכדומה.

אבל ישנם שינויים פיזיים שהתרחשו בזמן ההיריון שאינם ברי שינוי, כמו שינויים ברצפת האגן שלא כל הנשים מודעות אליהם ועם הזמן עלולים לגרום לנזק רב, אם אינם מקבלים את ההתייחסות המתאימה. 

 

נתחיל בהתחלה: מהי רצפת האגן?

רצפת האגן אחראית על תחזוקתם של איברים רבים בגוף. מדובר בקבוצת שרירים, רצועות ועצבים אשר תפקידה לתמוך באיברים פנימיים באזורי האגן והבטן התחתונה, ביניהם: מעיים, שלפוחית שתן, רחם אצל נשים ובלוטת הערמונית אצל הגברים.

גם הנרתיק מהווה חלק מרצפת האגן ובמקביל משמש גם כתעלת הלידה. אי לכך נשים אשר עברו לידות רבות או שילדו תינוקות במשקל גבוה, נמצאות בסיכון גדול יותר לסבול מנזק ורפיון של רצפת האגן, קל וחומר של המבנים המרכיבים אותה. הנזק יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות ומגוונות ביניהן: צניחה של איברי האגן, אי שליטה בסוגרים, בריחת שתן, דחיפות ותכיפות במתן שתן, כאבים, דלקות חוזרות ונישנות בדרכי השתן, פגיעה בתפקודי מעיים, בעיות בתפקוד מיני ועוד.

 

קצת סטטיסטיקה

הפגיעה השכיחה ביותר הנגרמת כתוצאה מהיחלשות רצפת האגן היא בריחת שתן. אחת מכל ארבע נשים אחרי גיל 40 צפויה לסבול מבעיה זו, כאשר ההיריון והלידה הם הגורמים העיקריים לתופעה. עם זאת, רק אחוז קטן מכלל הנשים הסובלות מבריחת שתן ידווחו על כך וכ- 30% יפנו לקבלת טיפול. חשוב לציין כי ב-80% מהמקרים ניתן להתאים לנשים טיפול יעיל שיפחית את הסימפטומים או אף ימנע אותם לחלוטין. רוב הנשים יחכו בממוצע 3 שנים עד שיפנו לקבלת טיפול מתאים. (על פי נתונים של ה - NAFC – national association for continence states).

על פי ועדת הסטטיסטיקה באוסטרליה, 1 מתוך 3 נשים שלהן ילדים חוו חוסר שליטה בשלפוחית השתן לאחר הלידה, כאשר 64% חוו מידה מסוימת של חוסר שליטה כבר בהריון ו-47% מהנשים חוו בריחת שתן במהלך פעילות גופנית או בעת ביצוע פעילות ספורטיבית. יש לציין כי אין מדובר בגזרה משמיים עמה לא ניתן להתמודד, ויש מה לעשות כדי לטפל בבעיה מבעוד מועד.

שרירי האגן נתונים לשליטה לכל עניין ודבר וגם אם הם אינם גלויים לעין, ניתן לחזק אותם, ממש כשם שמחזקים את השרירים בבטן, בידיים או ברגליים.

 

היפרדות בטנית

ישנו גורם נוסף אשר עלול לגרום לפגיעה בתפקוד של רצפת האגן והוא היפרדות בטניתdiastasis) rectus abdominus DRA). היפרדות השריר הישר הבטני הוא מצב רפואי ידוע אשר אחד מתסמיניו הוא בטן מדלדלת שנראית כבטן הריונית, ואין שום פעילות גופנית או שמירה על תזונה שיכולים לסייע במצב. היפרדות זו נוצרת בשל הלחץ הרב אשר מופעל על הבטן במהלך ההיריון לצורך הרחבת הרחם וקליטת העובר. במקרים מסוימים הלחץ מותח מאוד את רקמת השריר ולעיתים אף קורע אותה.

ההיפרדות הבטנית, לצד גמישות יתר של רקמות החיבור ואורך השרירים באגן הירכיים ובבטן שמשתנה עקב ההיריון, הם שמובילים לירידה בכוחם ותפקודם של השרירים ברצפת האגן.

 

חשיבותה של מודעות

לאחר הלידה מלמדים אותנו כיצד לטפל בתינוק כבר בבית החולים: לקלח אותו, לחתל ואף להניק. אולם אף אחד לא מלמד אותנו כיצד לשמור על הגוף שזה עתה סיים  9 חודשי היריון הכוללים תזוזות של שרירים, התרחבויות, לחצים ומגוון שינויים אשר בכוחם להשפיע על מבנה הגוף ואף להוביל לנזק ללא התייחסות.

העלאת המודעות לשינויים ברצפת האגן, תוך שימת דגש על טיפול מונע מתאים, ימנעו סבל מיותר בעתיד, כל שכן בעיות רפואיות. ישנם תרגילים שונים אותם ניתן לבצע על מנת לחזק את האזור ומכשירים מיוחדים שנועדו לסייע לרצפת האגן לחזור למצבה המיטבי. לכן, שימו לב לבריאות שלכן ובדקו, בעזרת רופא/ת נשים ו/או פיזיותרפיסט/ית, את תפקודה של רצפת האגן שלכן ובקשו לקבל את כל המידע בנושא. 

ייעוץ מקצועי
מוצרים רלוונטים
יש למלא את הפרטים הבאים: