צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעחבישות לחץפציעות ספורט והטיפול המתאים
מערכת דין,
08 אוקטובר 2017

פציעות ספורט והטיפול המתאים

פעילות גופנית מסייעת לגוף בריא ונפש בריאה – אין על זה ויכוח. יחד עם זאת, פעילות גופנית עלולה להוביל לפציעות, לרוב קלות, אולם הן מצריכות טיפול מתאים. מה עושים במקרה של נקע, כיצד מטפלים בשרירים כאובים ומה תפקידו של הטייפ הקינזיולוגי בריפוי מהיר של פגיעות ספורט? כל המידע לפניכם.

 

בין אם אתם מתעמלים באופן קבוע בחדר כושר ובין אם מדי פעם יוצאים להליכה מהירה או רוכבים על אופניים, פגיעות ספורט עלולות להתרחש אצל כל אחד מאיתנו.

הפגיעות מתחלקות לשני סוגים עיקריים: פגיעות בעקבות טראומה הכוללות, בין היתר, נקעים, שברים, קריעה של רצועות ו/או שרירים ופגיעות במניסקוס. הטראומה יכולה להיות מכה חזקה, נפילה, התנגשות במישהו או במשהו, תנועה סיבובית מוגברת במפרק ("סובבת את הרגל במשחק כדורסל").

סוג שני הוא פגיעות הנגרמות עקב שימוש יתר או ביומכאניקה לקויה, פגיעות אלו מתרחשות כאשר סרגל האימונים אינו מתאים לספורטאי, לא נשמר היחס בין עומס ומנוחה או כשיש בעיה ביומכנית במפרק היוצרת שחיקה בשריר/ גיד/ עצם או בחיבור בין הרקמות הללו. עומס רב וזמן מנוחה קצר מדי בין אימון לאימון עלולים גם לגרום לשברי מאמץ.

 

פגיעות ספורט בעקבות טראומה

נקע הוא פגיעה ברצועות המחברות בין העצמות באזורי המפרקים. הרצועות עצמן אלסטיות מאוד ופועלות כדי לתת לנו מרחב תנועה גדול בזמן פעילות פיזית (בין אם רגילה ובין אם מאומצת). יחד עם זאת, גם לאלסטיות יש גבול, ובמקרים בהם מושכים את הרצועה יותר מדי, נוצרת מתיחת יתר שמעוותת את הרצועה, עלולים להיווצר קרעים קטנים עד כדי קריעה לחלוטין של הרצועה.

שרירים מתוחים עד כדי כאב ואי יכולת לנוע בנינוחות, נוצרים ממתיחה או שימוש יתר על המידה של השריר הגורם לנזק, עד כדי קריעה של רצועות או שרירים. ההקבלה המתאימה ביותר לשני המקרים היא לקפיץ ששומר על אלמנט הקפיציות כל עוד משתמשים בו נכון, מתיחה מסיבית מעבר לגבולות היכולת שלו, יגרמו לו לאבד את היכולות האלסטיות שלו עד כדי קריעה.

שברים נוצרים כשנוצר עומס רב על העצם והיא אינה עומדת בו – ישנם סוגים שונים של שברים (שבר נקי, שבר מורכב, שבר פתוח, שבר תלישה וכדומה) ולכן חייבים לפנות לרופא על מנת לקבוע ראשית האם אכן מדובר בשבר ובאיזה סוג.

בכל מקרה, ברגע שמתרחשת טראומה כלשהי המשפיעה על היכולת להניע את האזור, ישנה נפיחות וכאבים, יש לפנות לרופא, משום שנקע יכול להוביל לקרע ברצועה ואף להתגלות כשבר. הרופא יקבע את הטיפול המתאים לפי אופי הפגיעה.

 

פגיעות ספורט עקב שימוש יתר

פציעה עקב שימוש יתר (Overuse) היא כל סוג של פגיעה בשריר או במפרקים, כגון דלקת גידים או שבר מאמץ. הפציעה יכולה לנבוע מביומכאניקה לקויה של המפרקים, הגידים או השרירים, או מאימון לא נכון ו/או מעומס יתר ומאמץ גבוה. שברי מאמץ נוצרים כשהתהליך הטבעי של הרס העצם עולה על התהליך הטבעי של בניית העצם – מצב שנגרם עקב אימונים לא נכונים ובעיקר זמן מנוחה לא מספק.

ההפעלה הממושכת שחוזרת על עצמה בכל פעילות, יוצרת שחיקה באזורים דוגמת גידים ושרירים ואז מופיע כאב. פגיעות מסוג זה שכיחות אצל אנשים שעוסקים בפעילות בה הם מפעילים קבוצת שרירים מסוימת בצורה אינטנסיבית היוצרת נזק. כמו כן, טכניקה לא נכונה בביצוע ענפי ספורט שונים, יכולה להפעיל לחץ ועומס על השרירים ועל העצמות ולפגוע בהם.

כדי להימנע מפגיעות מסוג זה מומלץ לבצע מתיחות וחימום קצר של 5-10 דקות. המתיחות מאריכות את השרירים ואת טווח התנועה שלהם, כך שפעילות ספורטיבית מאומצת לא תגרום להם לטראומה פתאומית. החימום מעלה את טמפ' הגוף ומשפר את תפקודן של מערכות שונות.

הקשיבו לגוף שלכם ואל תביאו אותו לקצה גבול היכולת – בנו לכם תכנית אימונים הכוללת את התרגילים, עצמתם ומשך הפעילות עצמה (נקרא סרגל מאמצים) ופעלו לפיו. מומלץ גם להתייעץ עם איש מקצוע בתחום כדי לאפשר לגוף שלכם להתאמן בצורה הנכונה לו עם העלאת עומס הפעילות בהדרגה.

 

טיפול בפציעות ספורט

ראשית, במקרה של פציעת ספורט, מומלץ לגשת לרופא. ישנן פציעות שיכולות להרגיש כפציעות קלות, אולם מאחר ואיננו יודעים בדיוק מה הנזק, הפציעה עלולה להתפתח ולגרום ליותר נזק. במקרים בהם נשלל שבר, רצועה קרועה וטיפול המצריך התערבות כירורגית וכדומה, ישנן כמה דרכים שיעזרו להקל על הכאבים:

כמעט בכל פציעת ספורט נוצרת נפיחות באזור הפגוע, זוהי תגובה נורמלית לפציעה. ישנן פציעות בהן הנפיחות עלולה להגביל את התנועה, לכן חשוב, ברגע של פגיעה לעשות מספר דברים שיכולים להקל ולאפשר ריפוי מהיר יותר.

שמרו על המקום הפגוע על מנת שלא תיווצר פגיעה המשכית, חשוב לייצר תמיכה לאזור הפגוע, במקרים של נקע או חשש לשבר, יש לקבע את המקום על ידי שימוש בתחבושת אלסטית, תחבושת המפעילה לחץ על המקום וכן טייפ קינזיולוגי.

הניחו קרח על המקום הנפוח ו/או הכואב מיד לאחר הפציעה והמשיכו עם קומפרסים קרים, זה מוריד את הנפיחות ומקהה את הכאבים. במהלך 48 השעות הראשונות הניחו קרח על המקום הכואב מדי שעתיים למשך כ-20 דקות.

דרך נוספת להפחית נפיחות היא להרים את האזור הפגוע מעל לקו הלב.

הגבילו את הפעילות הפיזית שלכם – אל תחזרו ישר לשחק כדורגל אחרי שמתחתם שריר באזור המפשעה, תנו למקום לנוח. בדקו אצל הרופא או הפיזיותרפיסט/ית שלכם איזה תרגילים כדי לבצע כדי לשמור על האלסטיות של האזור הפגוע כדי למנוע פגיעה בשל חוסר פעילות מוחלטת.

הפעלת לחץ על האזור הנפוח בעזרת חבישות לחץ מיוחדות שמטרתן הורדת הלחץ ללא נזק לאזור הפגוע. חבישות לחץ קיימות לאזורים שונים בגוף, הן מאפשרות זרימת דם טובה יותר ומפחיתות את הבצקת העלולה להיווצר מפגיעות שונות. כמו כן, הבד ממנו הן עשויות שומר על העור, מונע התפתחות בקטריות העלולות ליצור זיהומים ומחזיק את השרירים ובכך מונע פציעות נוספות, למשל, במקרים של נקעים חוזרים.

שימוש בטייפ קינזיולוגי – זהו בד אלסטי גמיש נושם ודביק שמוצמד לאזור הפגוע, מדמה את תנועת העור ותומך ביציבות המפרקים. הוא מתאים לשימוש בעקבות פציעות של שרירים ומפרקים, ומקל על תהליך הריפוי הטבעי של הגוף, תוך מתן תמיכה ויציבות לשרירים ולמפרקים ומבלי להגביל את טווח התנועה של הגוף. בנוסף, הוא מקל על מתחים ורגישויות בשרירים, משפר יציבה לקויה ומקל על הנשימה.

כאשר הטייפ הקינזיולוגי מודבק על העור, הוא מושך את השכבות העליונות של העור יוצר יותר מקום בין הדרמיס (השכבה הפנימית של העור) לשריר. המרחב שנוצר משחרר את הלחץ על מערכת הלימפה באותו אזור ובכך ישנו ניקוז טוב יותר לנוזלי הלימפה שאחראים לניקוי רעלים במקרים של זיהום ודלקת. כמו כן, בשכבת העור הפנימית קיימים קולטני כאב המעבירים מידע למוח, בין היתר על כאב. המוח משדר חזרה לגוף כדי להתנהג נוכח המידע, מה שעלול להאט את תהליך הריפוי, למשל תחושת כאב חזקה עלולה ליצור מצב של לחץ דם גבוה ולהפעיל את הגוף כך שהוא פחות מתרכז בריפוי. הטייפ הקינזיולוגי משפיע על השדרים למוח בצורה כזו שהתגובה של הגוף פחות קיצונית לכאב ובכך מאפשר לתהליך הריפוי להתנהל עם פחות הפרעות.

הטייפ הקינזיולוגי דוחה מים ועמיד בפני הזעה ורטיבות, הוא מודבק בעזרת דבק אקרילי, היפו אלרגני בדירוג רפואי וניתן להשאיר על העור למשך 5 ימים רצופים.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: