צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
מערכת דין,
02 אוקטובר 2017

על ההבדלים ביניהן והטיפולים השונים

יש להן שם די דומה ולעיתים מזהים את האחת בתור השנייה, אבל לכל אחת יש סימפטומים שונים, ולכל אחת הסיכונים שלה. כך תדעו מהי ליפאדמה ומהי לימפאדמה וכיצד מטפלים בכל אחת מהן.

 

מהי ליפאדמה?

ליפאדמה (Lipedema) מתרחשת כשתאי השומן בגוף מתפשטים בצורה לא סדירה מתחת לעור, בדרך כלל באזורי הישבן והרגליים. על אף שבתחילתה ליפאדמה עלולה להיות הפרעה קוסמטית בלבד, בסופו של דבר היא עלולה להתפתח ולגרום לכאבים ובעיות בריאותיות נוספות. במקרים רבים ליפאדמה מזוהה בטעות כעודף משקל או לימפאדמה.

 

תסמינים לליפאדמה

התסמינים הטיפוסיים לליפאדמה הם גפיים תחתונות מוגדלות שנראות כמקשה אחת ללא הפרדה של הברך באמצע – העור רגיש מאוד ונוטה להיפגע בקלות. ההבדלים בין פלג הגוף העליון לתחתון עלולים להיות גדולים, למשל, חלק עליון במידה S וחלק תחתון במידה XL.

ככל שעובר הזמן והשומן ממשיך להצטבר, פלג גוף תחתון גדל יותר. בהמשך השומן יכול להתאסף גם באזור בזרועות.

עם הזמן, תאי השומן חוסמים את מערכת הלימפה שתפקידה לסייע באיזון הנוזלים בגוף ולהגן עליו מפני זיהומים. החסימה מונעת ניקוז נאות של נוזל הלימפה, מה שגורם להצטברותה ומוביל ללימפאדמה (בצקת לימפטית).

 

הגורמים לליפאדמה

הסיבה לליפאדמה איננה ידועה, אך ישנה סברה שלהורמונים הנשיים יש תפקיד בהתפתחותה, זאת משום שליפאדמה מופיעה בעיקר אצל נשים ומתחילה או נעשית חמורה בתקופת גיל ההתבגרות, בזמן היריון, לאחר ניתוח גינקולוגי, וסביב גיל המעבר. כמו כן, לתורשה יש חלק בעניין, נמצא שלנשים הסובלות מליפאדמה, קרובי משפחה הסובלים גם הם מהמחלה.

 

מהי לימפאדמה?

לימפאדמה (lymphedema)  - בצקת לימפטית - נוצרת כאשר נוזל לימפה מצטבר באזורים שונים בגוף וכתוצאה מכך מתפתחת נפיחות באותו אזור.

לימפאדמה לא תמיד ניתנת לזיהוי משום שלעיתים מדובר בנפיחות מועטה שלא קל להבחין בה באזור הזרוע. האזור עלול להיות רגיש למגע למשך כמה ימים, הרגישות תחלוף ואז תחזור בשנית.

תסמינים אפשריים ללימפאדמה כוללים: כאבים, תחושת נימול או דגדוג, אי נעימות, אזורים חמים למגע בזרוע, בחזה, בבית השחי או בשדיים,  שינויים במשקל וכבדות של הזרוע, ירידה בגמישות של המפרקים באזור הכתף, במרפק ובשורש כף היד, עקצוצים של כאב, מרפק רגיש לכאבים, נפיחות באזור הזרוע, בית השחי והחזה. בלחיצה על העור, ייווצר שקע בעור לאורך זמן וכן יהיה שינוי במרקם העור שיהפוך למתוח יותר. תיתכן גם נפיחות באיברים שונים המקשה על ענידת תכשיטים ובגדים צמודים.

 

הבדלים בין ליפאדמה ללימפאדמה

בעוד שליפאדמה משפיעה תמיד על שתי הרגליים באופן סימטרי (הופעה דו-צדדית), לימפאדמה ראשונית משפיעה, בדרך כלל, על רגל אחת בלבד. אם שתי הרגליים סובלות מלימפאדמה ראשונית, הנפיחות תופיע בצורה א-סימטרית.

במקרים של ליפאדמה כפות הרגליים אינן מתנפחות, והשומן ממוקם בצורה סימטרי בירכיים ובקרסוליים. לעומת זאת, בלימפאדמה כפות הרגליים נפוחות והאינדיקציה לבעיה היא בעזרת בדיקת סטמר (stemmer) שבה ניסיון לצבוט את העור בתחתית הבוהן השנייה (לצד הבוהן הגדולה) אינו צולח ולא ניתן להרים את העור – כלומר התשובה היא חיובית ללימפאדמה.

בשלבים מוקדמים של ליפאדמה, התחושה במגע עם הרקמות היא של כמו גומי ובשלבים מתקדמים יותר תהיה תחושה של גושים קטנים באזורים אלו. בלחיצה על העור הוא יחזור לצורתו ולא יישאר שקע, לעומת זאת, בלימפאדמה יישאר שקע והרקמות ירגישו קשות למגע.

 

הטיפולים בליפאדמה ובלימפאדמה

על אף השוני בין השתיים, דרכי הטיפול דומות יחסית - מטרת הטיפול בלימפאדמה היא לאפשר זרימה חלקה של נוזל לימפה בגוף על מנת למנוע הצטברות נוזלים ובצקת. הטיפול מותאם למצב הבריאותי של המטופל ובהתאם להתקדמות הלימפאדמה, וכמובן למנוע החמרה ולשפר את הסימפטומים. הטיפול בליפאדמה הוא כוללני - מכיל כמה טיפולים יחד - ויכול להקל על תסמינים מכאיבים.

חבישות לחץ MEDI

דיאטה ופעילות גופנית

ליפאדמה: דיאטה ופעילות גופנית אלו לא יפחיתו את השומן הליפאדמי, אך מומלצים משום שהם יכולים לסייע בירידה במשקל והפחתה של שומנים שאינם ליפאדמיים, ובכך לסייע בהפחתה של דלקות.

לימפאדמה: פעילות פיזית קבועה יכולה לסייע לשמור על המפרקים גמישים וכן לסייע לפעילות השרירים החשובה לניקוז נוזל הלימפה. נפיחות עלולה להגביל את התנועתיות, לכן מומלץ לבצע תרגילים מתאימים – בהמלצת רופא/ה או פיזיותרפיסט/ית. יתכן ובמהלך התרגול יהיה צורך ללבוש לבוש המתנהג כחבישת לחץ כדי לאפשר זרימה טובה יותר הדם ולשמור על האזור הנפוח. שמירה על תזונה בריאה ועל משקל גוף תקין יכולים לסייע בהפחתת הסימפטומים של לימפאדמה.

 

מסג'ים מיוחדים

ליפאדמה: ניקוז לימפטי ידני – מדובר בסוג של עיסוי עדין הנעשה בתנועות שאיבה קצביות כדי לעורר את זרימת הלימפה סביב אזורים חסומים אל כלי הדם הבריאים.

לימפאדמה: מסג'ים רפואיים המותאמים למצב המטופלת יכולים גם הם לסייע להזרמת דם בגוף וניקוז של מערכת הלימפה. המסג'ים יתבצעו על ידי אנשי מקצוע. במקרים מסוימים, הרופא/ה או הפיזיותרפיסט/ית יכולים להמליץ על מסג'ים עדינים שניתן לעשות בבית.

 

תחבושות לחץ וטייפ קינזיולוגי

ליפאדמה ולימפאדמה: תחבושות לחץ, בצורות לבישה שונה (שרוול, כפפה, גרביונים וכדומה), נועדו להפחית את הנפיחות הקיימת למנוע אחת נוספת על ידי הקלה על נוזל הלימפה לנוע יותר בקלות בגוף. לבוש לחץ עשוי מבד רך ונוח, בעל פטנט ייחודי של התאמה לטמפ' הסביבתית, שומר על לחות העור במידה נכונה, מונע ריחות לא נעימים וכן התפתחות של בקטריות העלולות ליצור זיהומים בעור.

שימוש בטייפ קינזיולוגי במקרים של לימפאדמה מתבצע בשילוב, בדרך כלל, עם טיפולים אחרים. טייפ קינזיולוגי הוא סרט אלסטי דביק היפואלרגני שמוצמד לאזור הנפוח, הוא מרים את שכבת העור העליונה ומפריד בין שכבת העור הפנימית לשריר כך שנוזל הלימפה יכול לנוע יותר בחופשיות ולהוריד נפיחות. כמו כן, הוא יכול לסייע בריכוך רקמות קשות ומפחית את הכאבים.

 

שמירה וטיפוח העור

ליפאדמה: שמירה על טיפוח העור והציפורניים מסייעת להפחית את הסיכון לפצעים.

לימפאדמה: טיפול וטיפוח העור חשובים מאוד משום שבצקת לימפטית יוצרת שינויים בעור, האזור מתנפח, העור עצמו נמתח, ואפילו נזק קל לעור יכול להתפתח לפצע מזוהם. גם עור יבש עלול להתקלף והוביל לזיהום שיכול אף לגרום לנזק נוסף למערכת הלימפה בשל הצטלקות חוזרת בשכבת העור הפנימית.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: