צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעאוסטאופורוזיסהקשר בין אוסטאופורוזיס לגיל המעבר
מערכת דין,
14 נובמבר 2017

הקשר בין אוסטאופורוזיס לגיל המעבר

מה קורה לגוף שלנו אחרי גיל 30, כיצד זה משפיע על היציבות שלנו ומדוע נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר ללקות באוסטאופורוזיס - המחלה שאין לה תסמינים מוקדמים? 


אוסטאופורוזיס היא מחלה שמחלישה את העצמות ומגדילה את הסיכון לשברים פתאומיים. משמעות המילה היא "עצם מחוררת", כלומר קיימת ירידה בדחיסות המסה של העצם ולכן היא נשברת בקלות. עם התקדמות המחלה הולך וגובר אבדן מסת וכוח העצם, אך פעמים רבות, אין לכך תסמינים או כאבים המעידים על המחלה.

 

גורמי הסיכון לאוסטאופורוזיס
 

גיל - לאחר שהגוף מגיע לשיא תהליכי בניית העצם, כשצפיפות וכוח העצם הם מרביים (בדרך כלל סביב גיל 30), מסת העצם מתחילה לרדת באופן טבעי עם העלייה בגיל.

מִין - נשים שעברו את גיל ה-50 נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח אוסטאופורוזיס. למעשה, נשים הן בעלות סיכוי של פי 4 מגברים ללקות במחלה.

מבנה העצם ומשקל הגוף - לנשים רזות מאוד וקטנות יש סיכוי גבוה יותר לפתח אוסטאופורוזיס, בין היתר משום שיש להן פחות כמות עצם (העצמות קטנות יותר) וההפסד (ירידה במסת העצם) באחוזים גבוה יותר מאשר אצל נשים בעלות משקל גוף גבוה יותר, כמו גם מבנה שלד גדול יותר.

היסטוריה משפחתית - אחד מגורמי הסיכון החשובים ביותר המעידים על הסיכוי לאוסטאופורוזיס. אם היו/ ישנם סימנים כלשהם לאוסטאופורוזיס אצל ההורים או הסבים והסבתות, למשל, שבר במפרק הירך לאחר נפילה קלה, בסיכון לפתח את המחלה גבוה יותר.

תרופות - השימוש בתרופות מסוימות, כגון סטרואידים, עלול גם הוא להעלות את הסיכון לאוסטאופורוזיס. כמו כן, מצבים רפואיים דוגמת מחלות מסוימות, כולל סרטן ושבץ, עלולים להגביר גם הם את הסיכון למחלה.
 

הקשר בין אוסטאופורוזיס לגיל המעבר

קיים קשר ישיר בין היעדר אסטרוגן במהלך תקופת טרום גיל המעבר וגיל המעבר עצמו לבין התפתחות של אוסטאופורוזיס.

ההורמון הנשי - אסטרוגן - חשוב לשמירה על צפיפות העצם אצל נשים. כאשר רמות האסטרוגן יורדות לאחר גיל המעבר, איבוד מסת העצם עולה ואיתו הסיכון לאוסטאופורוזיס. זה יכול לקרות בגיל המעבר הטבעי ולעיתים בגילאים צעירים יותר, בעיקר במקרים של כריתת שחלות (האחראיות לייצור האסטרוגן).

במהלך 5 עד 10 שנים לאחר גיל המעבר, נשים עלולות לאבד כ-2.5% מצפיפות העצם מדי שנה. כלומר, הן בסיכון לאבדן של עד 25% מצפיפות העצם בתקופה זו.

גיל מעבר מוקדם (לפני גיל 45) וכן תקופות ממושכות בהן רמות ההורמונים נמוכות, ו/או תקופות ארוכות בהן אין וסת עלולים להעיד על חוסר באסטרוגן מה שמעלה את הסיכון לאבדן מסת העצם.

זיהוי המחלה נעשה בעזרת בדיקת צפיפות העצם (BMD), או מדידות העצם, נעשות בעזרת צילומי רנטגן המשתמשים בכמויות קטנות מאוד של קרינה כדי לקבוע את עוצמת המסה של העצם – המדידה של עד כמה הקרניים עוברות דרך העצם כדי לקבוע עד כמה היא חלולה ומכך מסיקים את חוזקה.

בדיקת צפיפות מינרלים בעצם מומלצת בדרך-כלל לנשים מעל גיל 65, נשים עם גורמי סיכון רבים מהמצוינים לעיל ונשים בגיל המעבר שסבלו כבר משברים.
 

כיצד ניתן למנוע אוסטאופורוזיס?

מניעה של אוסטאופורוזיס מתחילה בגיל צעיר עם תזונה נכונה הכוללת סידן וויטמין D, שמסייע לסידן להיספג בצורה המיטבית בעצמות, וכן פעילות גופנית בונת עצמות הגורמת להן להתחזק יותר ויותר עם הזמן. עם העלייה בגיל הפעילות עצמה צריכה להיות מותאמת, ובצירוף תרגילי כוח לייצוב ואיזון על מנת למנוע נפילות ככל האפשר. ניתן גם, כמובן לאחר בדיקה מול הרופא/ה, ליטול תוספי מזון המספקים סידן וויטמין D. בנוסף מומלצים - הימנעות מעישון, שמירה על אורח חיים בריא ותזונה נכונה, כמו גם הגבלת צריכת האלכוהול.

במקרים מסוימים יומלץ למטופלת ליטול אסטרוגן המשמש כטיפול למניעת אוסטאופורוזיס. נטילת אסטרוגן באופן מלאכותי לאחר גיל המעבר מאט את תהליך אבדן העצם ומשפר את ספיגת ושמירת הסידן בגוף. יחד עם זאת, טיפול באסטרוגן, שעלול לשאת עמו סיכונים שונים, מומלץ רק לנשים בסיכון גבוה לאוסטאופורוזיס ו/ או עם תסמינים חמורים של גיל המעבר.
 

שמירה על יציבות הגוף

ישנם מספר דברים שניתן וכדאי לעשות, ללא קשר לטיפול תרופתי באם ניתן.

מאחר ואי יציבות ואיזון של הגוף עלולים להוביל לנפילות ושברים, חשוב להגן על עצמכם. בסביבת הבית מומלץ להתקין אמצעים לאחיזה טובה, למשל, בחדרי אמבטיה ושירותים. התקנת תאורה ראויה יכולה לעזור, כמו גם הסרה או חיזוק של שטיחים רופפים. כמו כן, מומלץ להימנע מעומס של פריטים בבית על מנת לאפשר הליכה ללא הפרעות.

שתי דרכים נוספת להקלה על תסמינים, שאף יכולות למנוע את הידרדרות המחלה, הן פעילות גופנית מותאמת הכוללת התעלמות בונת עצם וחיזוק השרירים האחראיים על יציבות ואיזון הגוף (לאחר התייעצות עם הרופא המטפל) ושימוש באביזרים שמסייעים לחזק את השרירים המייצבים את הגוף, מקלים על כאבים ומסייעים לשמור על אורח חיים פעלתני.

דוגמת לאביזר כזה הוא חגורת ה-Spinomed הנלבשת בעזרת רצועות, כמו תיק גב, ונועדה לחזק את השרירים המסייעים לזקוף את הגב, כך שעמוד השדרה זקוף ויציב ולא מופעל עומס מיותר על חוליות הגב – שעלולות להישבר גם מלחץ קל ביותר, בשל השינויים בצפיפות העצם.

כשאנחנו מחזיקים את הגוף ביציבה לא נכונה, מופעל לחץ על השרירים ואנחנו עלולים לסבול מכאבים חזקים. ה-Spinomed פועלת כך שהיא יוצרת לחץ עדין המניע את המטופל/ת להפעיל באופן אקטיבי את השרירים שאחראיים ליציבה הנכונה לגוף. תגובת הרפלקס מפעילה את השרירים עצמאית ומלמדת את הגוף להיות במנח נכון. כך, מנגנון ביופידבק מלמד אותנו להחזיק את עצמנו בצורה יציבה ונכונה.

התהליך הוא הדרגתי על מנת לאפשר לגוף להתרגל ולשרירים להתחזק וכך לשמר את היציבה האופטימאלית לגוף ולהפחית כאבים בצורה משמעותית. היציבות הנרכשת מגבירה את שיווי המשקל באופן ניכר ומעודדת ניידות גבוהה.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: