צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעחבישות לחץבצקת לימפטית - תסמינים, סוגים וטיפולים
מערכת דין,
23 נובמבר 2017

בצקת לימפטית - תסמינים, סוגים וטיפולים

מהי לימפאדמה, המוכרת גם כבצקת לימפטית, מהם הגורמים למצב רפואי זה, איזה סוגים קיימים ומהם הטיפולים המוצעים כדי להקל על הסובלים? כל המידע
 

לימפאדמה (Lymphedema) היא מצב בו קיימת נפיחות הנגרמת מאגירה של נוזל הלימפה באיברים מסוימים בגוף. הנפיחות מתרחשת בדרך כלל בידיים וברגליים, אולם ישנם מצבים בהם היא מופיעה גם בחלקים אחרים של הגוף. הנפיחות עלולה לגרום לכאב ולהגביל את תנועתיות האזור הפגוע. 

הלימפה היא נוזל עשיר בחלבון הנע במערכת הלימפטית בגוף, היא אוספת בדרכה את החומרים שעלולים להזיק לגוף, דוגמת חיידקים, וירוסים, ופסולת – אלו נישאים אל בלוטות הלימפה הפועלות לסינון אותם מזיקים וזיהומים החוצה מהגוף. המילה לימפאדמה מורכבת משתי מילים – לימפה ואדמה (edema) שפירושה בצקת. יחד -  לימפאדמה היא בצקת לימפטית – הצטברות של נוזל לימפטי באיברים שונים שכתוצאה ממצב זה, נוצרת בצקת.

 

ממה נוצרת לימפאדמה?

קיימים מספר גורמים להיווצרות  לימפאדמה וישנם מספר טיפולים שיכולים להקל על הנפיחות ולאפשר יותר תנועתיות באזור הפגוע. כשמערכת הלימפה בגופכם אינה מתפקדת כמו שצריך או שקיימת חסימה, הנוזל הלימפטי עלול להצטבר ברקמה הרכה מתחת לעור.

ישנם שני סוגים של לימפאדמה – ראשונית ומשנית:
לימפאדמה ראשונית - פחות נפוצה מהמשנית. זוהי בעיה גנטית המתרחשת בשל התפתחות לקויה של בלוטות הלימפה או חוסר בבלוטות אלו.
לימפאדמה משנית - נגרמת על ידי מצב רפואי או מחלה אחרת הפוגעת באזורים מסוימים של מערכת הלימפה. לימפאדמה משנית יכולה להיגרם על ידי:

• זיהומים בבלוטות הלימפה
• טפילים
• סרטן או כתוצאה מטיפולי הקרנות למחלת הסרטן
• ניתוחים היוצרים הצטלקויות החוסמות את המעבר של נוזל הלימפה
• הסרת בלוטות הלימפה – לרוב לבדיקת התפשטות גרורות סרטניות בגוף
• פציעות

 

מהם התסמינים ללימפאדמה?

התסמין השכיח ביותר של לימפדמה הוא נפיחות באחת או בשתי הידיים או הרגליים. נפיחות זו, אשר יכולה להתרחב לאצבעות ו/ או לבהונות, מתפתחת בדרך כלל בהדרגה ולאורך זמן.

הנפיחות, בתחילת תהליך היווצרותה של הלימפאדמה, היא רכה ולמגע היא מרגישה נוזלית. עם הזמן, היא הופכת לקשה ודחוסה יותר והעור הופך לקשה למגע באזור הפגוע, ובעל טקסטורה מחוספסת.

הנפיחות יכולה להיות מלווה אף בתחושת כאב באיבר הנפוח, כבדות של האזור או טווח פעילות מוגבל באיבר הסובל מלימפאדמה – רגל או יד – מה שמשפיע על תנועתיות ואף על היכולת לבצע פעולות יומיומיות פשוטות.

עם הזמן, התסמינים הללו עלולים לגרום לבעיות בריאותיות נוספות, לרבות זיהומים ובמקרים נדירים - סרטן.

אם אתם סובלים מנפיחות בגפיים – ידיים ו/או רגליים – וזו אינה נעלמת עם הזמן אלא מגלה תסמינים דומים למצוינים לעיל – פנו מיד לרופא שלכם.

 

כיצד מאבחנים לימפאדמה?

על מנת לאבחן האם מדובר בלימפאדמה, הרופא המטפל יבחן את ההיסטוריה הרפואית של המטופל/ת. כמו כן, במקרים מסוימים ייעשה אבחון בעזרת בדיקות הדמיה שונות למיניהן.
מיפוי דרכי הלימפה – לימפוסינטגרפיה (lymphoscintigraphy) היא סריקה שיכולה לזהות חסימות או בלוטות לימפה חסרות. הבדיקה מתבצעת על ידי הזרקה תת עורית של חומר רדיואקטיבי וצילום המראה את התקדמות החומר במערכת הלימפה. בדיקות אחרות שיכולות לסייע בזיהוי הסיבה לנפיחות כוללות סי.טי, MRI, ואולטראסאונד.

 

הטיפול בלימפאדמה

הטיפול בלימפאדמה נועד להקל על הסימפטומים, בעיקר על הנפיחות, ולאפשר זרימה מיטבית של הנוזל הלימפטי כמו גם של הדם בגוף.

תרגילי התעמלות: תרגילי התעמלות המותאמים אישית למטופל/ת ונעשים בצורה הדרגתית יכולים לסייע, להמריץ ולהניע את נוזל הלימפה מהאיבר הנפוח. מומלץ – על מנת להמריץ את זרימת דם ואף לשמור על מפרקים גמישים – לבצע פעילות גופנית קבועה. יתכן ואף יומלץ למטופל/ת ללבוש חבישות לחץ או בגדי לחץ שיסייעו לזרימת דם טובה יותר.

עיסוי רפואי: טיפול זה נעשה על ידי איש מקצוע המתמחה בסוג הטיפול. העיסוי הרפואי יכול לסייע להניע את נוזל הלימפה מהאזורים הנפוחים ולאזורים בהם מערכת הלימפה פועלת כראוי ומשם הנוזל ימשיך בפעולתו התקנית ולא יצטבר באותם אזורים פגועים. ניתן אף ללמוד כיצד לבצע את העיסוי בצורה עצמאית ולבצע אותו בבית.

חבישות לחץ וטייפ קינזיולוגי: חבישות לחץ הנעשות בעזרת אביזרי לבוש שונים, כגון שרוולי לחץ לזרועות ולרגליים, גרביונים מיוחדים, כפפות וכדומה, מסייעות להפחתת הנפיחות, מונעות נפיחות ומקלות על זרימת נוזל הלימפה בגוף. פרטי הלבוש עשויים מבדים רכים ונוחים שאינם פוגעים בעור הרגיש, הם בעלי פטנט ייחודי של התאמה לטמפ' הסביבתית, שומרים על לחות העור במידה הנכונה ובכך מונעים התפתחות בקטריות וזיהומים, וכן מונעים ריחות לא נעימים.

קיימות גם חבישות לחץ המסתייעות במשאבות מיוחדות המחוברות לתחבושות/ אביזרי הלבוש, אלו פועלות לפי לוח זמנים קבוע ומסייעות בהפחתת הלחץ מהאזור הנפוח.

הטייפ הקינזיולוגי הוא סרט דביק אלסטי והיפואלרגני המודבק על האזור הפגוע, הוא פועל כך שהוא מפריד בין שכבת העור הפנימית לשריר ומאפשר לנוזל הלימפה לנוע בחופשיות יותר, לא להצטבר באזורים מסוימים, ובכך למנוע ולהוריד את הנפיחות. בנוסף הוא מסייע בריכוך רקמות קשות של העור ומפחית אתה כאבים.

תחבושות לחץ מיועדות לאזורים ספציפיים שלא תמיד ניתן ללבוש עליהם בגדי לחץ מתאימים. אלו מסייעות להזרים את נוזל הלימפה ולאפשר לו לבצע את תפקידו בגוף. תחבושות אלו נועדו גם למנוע מהנוזל הלימפטי לחזור ולהצטבר באזור הפגוע.

מאחר ובצקות משפיעות על העור – הנפיחות מותחת את העור שעלול להתקשות, להיות רגיש מאוד, לקבל טקסטורה שונה ולהוביל לכאבים חזקים – יש לשים לב לכל שינוי שנוצר, לדאוג שהעור יהיה נקי, לח דיו כדי שלא ייסדק במקומות שונים וייווצר זיהום – מה שעלול לגרום לנזק נוסף במערכת הלימפה בשל הצטלקות נוספת של העור.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
מוצרים רלוונטים
יש למלא את הפרטים הבאים: