צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעאוסטאופורוזיסאוסטאופורוזיס - לא רק מחלה של נשים
מערכת דין,
14 נובמבר 2017

אוסטאופורוזיס - לא רק מחלה של נשים

היא פוגעת בעיקר בנשים אחרי גיל המעבר, אבל מחלת האוסטאופורוזיס יכולה להתפרץ גם אצל ילדים ונוער, מה שעלול להעמיד אותם בסיכון חמור לבעיות בריאותיות, אצל גברים – מה שעלול לגרום לתמותה גבוהה ואפילו אצל נשים צעירות. כל מה שצריך לדעת על המחלה שעלולה לפגוע בכל אחד ואחת מאיתנו

 

אוסטאופורוזיס היא מחלת עצמות המשפיעה על דחיסות המינרלים בעצם וכתוצאה מכך נפגעת מסת העצם, צפיפותה ואיכותה, מה שיוביל, בסופו של דבר, לסיכון מוגבר לשברים. נשים נמצאות בסיכון הגדול ביותר ללקות במחלה, אך היא קיימת גם אצל גברים ואפילו אצל ילדים ונוער.

 

אוסטאופורוזיס – גורמי סיכון

אבדן מסת העצם אצל נשים בשנות ה-50 לחייהן גבוה יותר מאשר אצל גברים. בסוף שנות ה-60 לחייהם, שתי הקבוצות - גברים ונשים  - מאבדים מסת עצם באותו קצב. הסטטיסטיקה מדברת על כ-2 מיליון גברים החולים באוסטאופורוזיס היום, כשעוד 12 מיליון נמצאים בסיכון. אחד מכל ארבעה גברים מעל גיל 50 ישבור עצם בשל מחלת האוסטאופורוזיס.

אוסטאופורוזיס  אצל גברים נחלק, בדרך כלל, לשני סוגים: לסוג הראשון שני תתי קטגוריה: אוסטאופורוזיס ראשוני - קשור בעלייה בגיל ושכיח מגילאי 70, וכן אוסטאופורוזיס אדיופתי (שקשור למחלה ממקור לא ידוע) המוגדר כתוצאה משבר אחד או יותר וצפיפות עצם נמוכה לפני גילאים 65-70, והוא בעל מרכיב גנטי בהתפרצותה.

הסוג השני הוא אוסטאופורוזיס שניוני – שאינו קשור בעלייה בגיל אלא, בדרך כלל, במחלות כרוניות העלולות להוות זרז להופעת המחלה. גם שימוש מופרז באלכוהול יכול להגדיל את הסיכון לסוג זה של אוסטאופורוזיס.

חשוב לדעת שלמרות שהסיכון לאוסטאופורוזיס אצל גברים נמוך יותר מאשר אצל נשים, קיים סיכון כפול למוות בקרב גברים  (הסובלים מהמחלה) בשל שבר בירך.

אצל נשים הסיכון ללקות אוסטאופורוזיס עולה בצורה חדה לאחר גיל המעבר עם הירידה בכמות האסטרוגן שהגוף מייצר, וכן בשל גורמים נוספים הכוללים היסטוריה משפחתית של המחלה, ומבנה העצם והגוף.

נשים צעירות נמצאות בסיכון לאוסטאופורוזיס כשהן סובלות מצפיפות עצם נמוכה ואיבוד מסת עצם לפני גיל המעבר. מקרים כאלו מתרחשים בחלקם בשל היסטוריה משפחתית דומה, אולם ברוב המקרים מדובר בקשר הדוק לתזונה ופעילות גופנית – אלו אחראים ליותר מ-25 אחוזים בבניית מסת העצמות. צפיפות עצם נמוכה עלולה להיגרם ממשקל גוף נמוך מאוד, היעדר וסת (מה שמעיד על רמות אסטרוגן נמוכות העלולות לפגוע במסת העצם), חוסר בפעילות פיזית המפעילה כוח על העצמות ומחזקת אותן, וצריכה נמוכה של סידן וויטמין D.

פעמים רבות משקל גוף נמוך קשור ברצון לרזון בגיל ההתבגרות – שבשנים האחרונות ירד לתחילת גילאי העשרה (10-11). דיאטות כסאח בשילוב פעילות גופנית מוגזמת גורמות לעיתים קרובות לעצירת הווסת, מצב רפואי הנקרא אמנוריאה (אל-וסת) שקשור בירידה של רמות האסטרוגן, מה שעלול לגרום לאוסטאופורוזיס. דיאטה דלה בסידן וחומרים מזינים שאחראיים למסת העצם יכולה גם היא לתרום לצפיפות עצם נמוכה. אגב, מצב זה עלול להתרחש גם אצל ספורטאיות צעירות, למשל, רקדניות בלט, שמנסות להגיע למשקל גוף נמוך.

אצל ילדים ונוער, כמו אצל גברים, קיימים שני סוגים של אוסטאופורוזיס: שניוני ואדיופתי. המצב הראשון נגרם בדרך-כלל כתוצאה ממחלות, כמו סיסטיק פיברוזיס, צליאק, מחלת כליות, סוכרת, לוקמיה, דלקות מפרקים בגיל צעיר, יתר לחץ דם ומחלות מטבוליות. תרופות מסוימות יכולות גם הן לגרום לאוסטאופורוזיס לנוער.

אוסטאופורוזיס אדיופתי משמעו כי אין סיבה ידועה של המחלה. סוג זה של אוסטאופורוזיס לנוער הוא נדיר ומתפתח לרוב לפני תחילת ההתבגרות והוא נחשב למצב רפואי חמור משום שכ-90% ממסת העצם נבנית בין גיל 18 ל-20. איבוד מסת עצם בתקופה זו עלול להעלות משמעותית את הסיכון לסיבוכים ארוכי טווח.

 

מניעת אוסטאופורוזיס מגיל צעיר

פעילות גופנית המפעילה כוח על העצם, מגילאים צעירים, גורמת לעצמות לעבוד באופן קבוע ולהתחזק, בעיקר בשנים בהן נבנות העצמות. אך לא רק – גם בגיל מבוגר יותר פעילות גופנית יכולה למנוע את המחלה או להקל על תסמיניה. מחקרים מראים כי נשים לאחר גיל המעבר, אשר לוקחות חלק בפעילות גופנית סדירה, יכולות למנוע או למתן את אבדן העצם בכמעט 1% בשנה.

תזונה  נכונה, עשירה בסידן וויטמין D חשובה גם היא מאוד לבניית העצמות ומגיל צעיר. במקרים בהם ילדים רגישים למוצרי חלב, יש למצוא תחליפים מתאימים שיספקו להם את התצרוכת היומית המומלצת של סידן וויטמין D. ההמלצות היומיות לצריכת סידן לילדים הן:
 

גילאים כמות מומלצת במ"ג ליום
1-3 700 מ"ג
4-8 1,000 מ"ג
9-18 1,300 מ"ג


ההמלצה למבוגרים – כמות סידן ליום במ"ג:

גילאים נשים גברים
מתחת לגיל 50 1,000 מ"ג ביום 1,000 מ"ג ביום
מעל לגיל 50 ועד גיל 70 1,200 מ"ג ביום 1,000 מ"ג ביום
מעל גיל 70 1,200 מ"ג ביום 1,200 מ"ג ביום

 

גברים ונשים מתחת לגיל 70 זקוקים ל-600 (IU) של ויטמין D מדי יום. המספר עולה ל-800 IU מעל גיל 70. ניתן ומומלץ לצרוך ויטמין D דרך המזון שאנחנו אוכלים, מקורות טבעיים של חומרים מזינים אלה כוללים: חלב, יוגורט, גבינה, ירקות עליים ירוקים כהים, דגני בוקר מועשרים ומיצים. סלמון מבושל, למשל, מכיל 90% של המינון היומי של ויטמין D.

בגילאים מתקדמים יותר ייתכן ויינתנו גם תרופות המעכבות ירידה בצפיפות מסת העצם. כמו כן, בגילאים אלו, בעיקר במקרים בהם ישנם תסמינים מחלה, כגון שברים וכאבים, יומלץ על תכנית אימונים המותאמת להתקדמות המחלה וליכולות המטופל/ת על ידי איש מקצוע. תכנית זו תכלול אימונים לחיזוק השרירים בעזרת תרגילי התנגדות ושיפור היציבה שיסייעו למנוע נפילות, בשילוב של אביזרים שמטרתם ללמד את הגוף יציבות נכונה.

חגורת ה-Spinomed המותאמת אישית, מיועדת לחיזוק השרירים וייצוב הגוף. היא מולבשת על הגב בעזרת רצועות שמטרתן, בעזרת מנגנון הביופידבק, למתוח את השרירים, בעזרת רפלקס של השרירים, למנח הנכון לגוף, ובכך לעודד את הגב להזדקף ואת חגורת הכתפיים להתיישר.

מחקרים מראים כי השימוש בחגורת spinomed במשך כשישה חודשים אצל חולים שסבלו מאוסטאופורוזיס בדרגות שונות חיזק את השרירים ב-72% והפחית בכ-47% את הכאבים. כמו כן חלה ירידה משמעותית של כ-23% באי יציבות הגוף. כלומר, החגורה סייעה לא רק לכאבים, אלא לימדה את המשתמש לשמור על איזון ולהימנע מנפילות ושברים, ובכך סייעה לאיכות חיים גבוהה יותר.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: